Aapo Ilves teeb kavalat turundust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Aapo Ilves (44) on luuletaja, prosaist, näite- ja ajakirjanik, kunstnik ja muusik, kes kirjutab eesti, võru ja setu keeles.

FB kaanefotolt vaatab vastu karvane mees, vahva kaabu peas, üle õla mingi vana mööblitükk, kannipuu, püssikaba või muusikariista osa. Profiiliportreel on ta mikrofoni taga, seljas Juhan Liivi muuseumi särk. Üldlevinud kujutlusega Ilvesest sobivad need kaks fotot hästi.

Oktoobrikuistes FB postitustes laseb ta suuresti ennast välja paista muusikuna. Teda on kutsutud duos suupillimängija Alar Kriisaga esinema Helsingi klubisse VilliWäinö Downstairs. Seal on teda pildistatud ja fotod tema FB seinale kinnitatud.

Ugrimugrist rokiklassikani

Ilvese muusikaliste eelistuste kohta annavad postitused teada seda, et need ulatuvad ugrimugrist rokiklassikani.

Nii näiteks ärgitas ta oma FB-sõpru hõimupäevade ajal minema Tallinna kohvikusse Sinilind udmurdi bändi Silent Woo Gore kontserdile. Ta tunnistab selle üheks oma lemmikbändiks. Ja ta on noppinud YouTube'ist ühe vana Black Sabbathi vähetuntud loo «War Pigs» tänapäevase töötluse.

Üks postitus koosneb pildist, millel on seesama pikkade juuste ja habemega mees, kaabu peas ja kitarr käes, keset lava toolil. «Film saavat varsti valmis, olin pisut stsenaariumimees ja veidi käisin kaamera ees ka,» ütleb saatelause.

Siia sobib lisada Aapo Ilvese kommentaari siinse vaatluse tegijale. «Mina reeglina teen FBs sotsioloogilisi eksperimente ja kavalat turundust,» märkis ta. «Irriteerin ka vahel, aga see käib sotsioloogiliste eksperimentide alla.»

Üsna harva kirjanik

Oma oktoobripostitustes laseb Aapo Ilves ennast üsna harva paista kirjanikuna. Leidub vaid mõni laast. Näiteks: «Põlvelukustikänguru gäng töötas välja kaks uut telesaadet, «Naera mu laulu» ja «Su läbu kõlab tuttavalt».»

Teine näide on pikem. «Ühel mehel oli kolm poega. Kaks vanemat olid lollikesed ja töötasid endid noorelt hauda. Kolmandale ütles isa nii: «Ära sa, pojake, elus midagi hästi tee! Tahavad aina veel, rahule ei jäta, aga raha ka ei maksa!» Poeg võttis isa nõu kuulda, vusserdas niisama omaette ja elas kaua ning õnnelikult.»

Ilvese avaliku renomeega temast kui vaimukusi pillavast ja sõnamängu harrastavast loojast sobib kokku ka selline postitus: «Kui elu annab sulle sidruni, küll annab tekiila ja soola ka – konn fuutsius.»

Kultuuriüritustel on Aapo Ilves ennast näidanud ikka kaunitaride seltsis. See tema loomuomadus on paista ka FBs.

Nii näiteks saatis talle Eepiline Kirjaveaneitsi ehk Tartu NAKi liige, 2013. aastal debüütkoguga «Silitamiseks» maha saanud Kaija Kängsepp 10. oktoobril punase südame. Ilves saatis talle kaks vastu. Oma kommentaari lisasid kaks noort naist.

Üldsus teab teda kui muhedat, kohati rahvalikult vänge ütlemise ja kirjutamisega meest, kuid FB seinal jääb ta üldiselt siivsaks. Ühes kohas leidub tal väljend «Insenerid, raisk» ja teises kohas, kingareklaami paroodias kõrvutiste kingapiltide all «Näpid ise» ja «Saad taha».

FBs supermarketisse teenindajaid otsivad värbajad jätavad Aapo Ilvese ilmselt kõrvale. Ta sobib hiidkauplusesse tööle vaid hooajaliselt, aga sedagi tingimusel, kui värvib juuksed ja habeme valgeks. Sel juhul saab ta tööd novembris ja detsembris jõuluvanana.

Kui tal oleksid habe ja juuksed värvimata, ei kasutaks ostjad teda sihtotstarbeliselt, vaid paluksid autogrammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles