Võidule pürgijad loodavad eest ära sõita

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tartu rulluisumaratonil asuvad koos sadade harrastussportlastega võistlusrajale tippsõitjad nii Eestist, Soomest, Valgevenest kui ka teistest riikidest.



Eile hommikuks oli end Ida-Euroopa suurimale rulluisumaratonile kirja pannud 1162 spordisõpra 12 riigist. Pikale distantsile oli registreerunud 766 ning lühemale 396 rulluisutajat. Kõige kaugem sõitja tuleb Tartusse võistlema Argentinast.

Rajale kihutavad teiste seas laskesuusataja, mulluse võistluse teine Indrek Tobreluts koos esimese Tartu rulluisumaratoni võitja Danila Ruusuga.

Neile pakuvad head konkurentsi üheksakordne Eesti meister rulluisutamises ja kahekordne Soome meistrivõistluste maratonivõitja Kert Keskpaik ning Eesti Rulluisuliidu esimees Jaanus Ritson.

Kert Keskpaik prognoosib võistlusel mitut äraminekukatset. «Arvan, et sel aastal grupifinišit ei tule, vaid et keegi on eest ära saanud. Ise lähen rajale võiduootusega, sest siiani ei ole ma Tartu rulluisumaratoni võitnud, nüüd on aeg,» sõnas Keskpaik. Ta usub, et poodiumikohti võiksid jagada sel aastal Indrek Tobreluts, Danila Ruusu või mõni välisvõistleja ning kindlasti on plaan ka ise selles vallas kaasa rääkida.

Peaminister osaleb

Teiste seas kinnitab kiivri ja kaitsmed ning seab rulluisud alla Eesti Vabariigi peaminister Andrus Ansip.

Rajal näeb veeremas ka Berliini rulluisumaratoni peakorraldajat Alexander Uphuesi, kes lisaks sõidurõõmule tuleb hindama rada ja võistluse korraldust. Oma kogemustega aitab ta Tartu rulluisumaratonil astuda rahvusvahelistumise suunas sammu edasi. Klubi Tartu Maraton soovib järgmiseks aastaks Tartu rulluisumaratonile taotleda WIC Class 1 kvalifikatsiooni, nagu on Berliini rulluisumaratonil.

Naistest püüavad poodiumikohta teiste seas eelmise aasta võitja Evgenia Radionik ja Aleksandra Sukhareva Venemaalt ning möödunud aasta maratoni teine Enel Kõrva, samuti Saskia Alusalu ja Sandra Alusalu Eestist.

Spordisõpradel on soovi korral võimalik end proovile panna kahel järjestikusel kestusspordialal: lisaks pühapäevasele rulluisumaratonile ka täna ja homme peetaval Otepää TriStar111 Estonia triatlonil.

Kandkem kaitsmeid

Värske Eesti meister poolpikas triatlonis Priit Ailt plaanib läbida nii triatloni 111 km distantsi kui rulluisumaratoni 36 km distantsi. «Triatlonis tahaks olla vähemalt esikuuikus. Rulluisutamise kui võistlusspordiga olen vähe tegelenud, aga kahe ürituse koondarvestuses loodan võita,» rääkis Ailt.

Rulluisumaratoni võistluste direktor Kunnar Karu tuletab meelde, et kõigil spordisõpradel on kiivri kandmine kohustuslik. Kasuks tulevad ka käe-, küünarnuki- ja põlvekaitsmed.

«Paneme nii pikematele kui lühematele distantsidele tulijatele südamele ka ohutut ja teistega arvestavat liiklemist. Näiteks ei soovita me lapsevankriga rajale tulla. Samuti tuleb kindlasti silmas pidada rajamärgistust,» rääkis Karu.

Kõige selle eesmärgiks on meditsiinipersonalile võimalikult vähe tööd anda.

Rulluisumaraton toob liiklusmuudatusi

Ida-Euroopa ja Põhjamaade suurim rulluisusündmus toob kaasa liiklusmuudatused Tartu linnas ja Jõhvi-Tartu maantee kilomeetritel 121,9–129,5.

Rulluisumaratoni tõttu on liikluseks suletud:

• Tartus 7. augustil kella 17st 8. augustil kella 19ni Narva mnt Jänese ja Vahi tn lõigul. Ümbersõit on tähistatud.

• Narva mnt pikendus Vahi tn ja Jõhvi-Tartu-Valga mnt (Kõrveküla) lõigul 8. augustil kell 10–17. Ümbersõit on tähistatud.

• Jõhvi-Tartu mnt kilomeetritel 121,9 (Aovere) kuni 129,5 (Tartu-Jõgeva mnt) 8. augustil kell 12–17. Ümbersõit Tartu- Jõhvi ja Kallaste suunale on tähistatud Tartu-Jõgeva mnt ja Vasula tee kaudu ning Jõhvi-Tartu ja Kallaste-Tartu suunas Aovere-Luunja kaudu.

• Kohalikel elanikel (Kõrveküla) on võimalik väljasõiduks kasutada kas Lombi-Vasula teed või Möllatsi-Vesneri-Luunja teed.

Klubi Tartu Maraton soovitab võistlusele kaasaelajatel jätta auto koju ja tulla kohale jala või teisi sõiduvahendeid kasutades.

Võistluskeskuses Narva mnt ja Kruusamäe tn ristis asub ka rattaparkla, mis on kõikidele soovijatele tasuta. (TPM)

4. Tartu rulluisumaraton

Pühapäeval, 8. augustil

Narva mnt ja Vahi tn ristil

• 9–16.30 avatud võistluskeskus
• 10 laste rulluisukool
• 11 tillusõit 500 m kuni kooliealistele lastele
• 11.30 minimaraton

3,4 km koolilastele

• 12.30 15 km (14,6 km) start
• 14 36 km (35,7 km) start
• 14.50 36 km võitja finižis
• 14.55 lilleautasustamine (3 paremat meest) ja pressikonverents
• 15.30 autasustamine

(12 paremat meest ja 6 paremat naist)

• 15.45 TriStar111 Estonia ja rulluisumaratoni ühisvõistluse autasustamine

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles