Taasiseseisvumispäeval sõidab 500 ratturit Tallinnast Tartusse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine peaminister Andrus Ansip (pildil esiplaanil) on aegade jooksul korraldanud mitu sõitu Tallinnast Tartusse koos väiksema saatjaskonnaga. Korra aastas toob klubi Tartu Maraton kahe linna vahele pedaalima profiratturid. Nüüd kavandab aga seltskond rattahuvilisi pealinna ja Emajõelinna vahel esimest suurt 220 km pikkust rattasõitu.
Endine peaminister Andrus Ansip (pildil esiplaanil) on aegade jooksul korraldanud mitu sõitu Tallinnast Tartusse koos väiksema saatjaskonnaga. Korra aastas toob klubi Tartu Maraton kahe linna vahele pedaalima profiratturid. Nüüd kavandab aga seltskond rattahuvilisi pealinna ja Emajõelinna vahel esimest suurt 220 km pikkust rattasõitu. Foto: Kristjan Teedema

Tuleva aasta 20. augusti veedab päris suur hulk jalgrattasõpru ühiselt maanteel pedaalides. Kavas on esimene rahvalik rattamatk pealinnast Emajõelinna kogupikkusega 220 kilomeetrit.

Gran Fondo (itaalia keeles suur sõit) on mõeldud kõigile, kes osaleda tahavad, märkis ürituse üks korraldaja Ain-Alar Juhanson. Korraldajad on valmis teenindama kuni 500 spordisõpra, mis on ka registreerimise limiit. Juhanson lisas, et tegemist pole võistlusega ja auhindu ei jagata, kuid kõik saavad aja kirja. Samuti diplomi ja medali.

Sõit algab 20. augusti hommikul Viru väravate juurest. Eelmise päeva õhtul korraldatakse Tallinnas aga kõigile registreerunutele pastapidu, et inimesed saaksid jõuproovi eel energiavarusid täiendada. Osalustasu eest valmistatakse kõigile ka ühtse kujundusega rattasärgid.

Tallinnast võetakse suund üle Jõelähtme Piibe maanteele Käravetele. Hiljem pööratakse Tamsalu peale. Tamsalu tähistab ka poole distantsi ehk 110 km läbimist ning rattureid ootab pidulik tervitus. Päeva jooksul saavad pedaalijad mitmel pool mujalgi osa erinevatest üritustest ja tegevustest.

Edasi liigutakse Väike-Maarja kaudu Emumäele, mis on sõidu kõige raskem koht. «Terve kilomeeter tõusu keskmise tõusunurgaga kümme protsenti,» kirjeldas Juhanson. Pärast Emumäge jõutakse tagasi Piibe maanteele, Jõgevalt ei sõideta aga otse Tartusse, vaid rada kulgeb üle Palamuse ja Kukulinna vahele jäävate voorte. Sõit lõppeb omamoodi magustoiduga, milleks on tõus mööda Lossi tänava munakivisillutist Toomemäele.

Rada suletakse kell 18. Pärast seda algab Toomel kontsert. Ürituse ajal on liiklus osaliselt suletud. Sõitjate jaoks on avatud tehniline ja meditsiiniline abi ning toitlustus.

Kui esimene sõit läheb korda, plaanivad korraldajad üritust korrata. 2017. aasta maksimumeesmärk on juba 2000 osalejat.

Reedest alates saavad kõik soovijad end üritusele kirja panna veebilehel http://granfondoestonia.com/. Samuti laupäeval Tallinna külje all Laagris peetaval suurel rattalaadal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles