Sportliku vabavõitluse üks Eesti tippe lõpetas karjääri

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jorgen Matsi kavatseb nüüd keskenduda isaks olemisele ja tegeleda pisitütre Vivian Viu Matsiga.
Jorgen Matsi kavatseb nüüd keskenduda isaks olemisele ja tegeleda pisitütre Vivian Viu Matsiga. Foto: Kristjan Teedema

Jorgen Matsi (31) teatas kolmapäeval, et teda enam professionaalsel tasemel võistlemas ei näe. Tema profikontole jäi kuus võitu ja kaks kaotust.

Matsi tunnistas, et tegelikult langetas ta otsuse oma sportliku vabavõitluse (MMA) profikarjäär lõpetada juba käesoleva aasta alguses, nüüd tuli see ka teistele teatavaks teha. Omamoodi tõuke andis suure fänniklubiga Matsile see, et ühel hetkel tuli liiga palju küsimusi korraga. Kõik olid seotud sellega, millal ta uuesti võistleb ja miks ta seda praegu veel ei tee.

«Pärast seda, kui ütlesin profikarjääri lõpetamise otsuse välja, on tagasiside olnud toetav. Usun, et inimestel on hea meel ka selle üle, et ma ei kao MMAst lõplikult ära,» ütles ta. Matsi töötab treenerina edasi ja kindlasti kohtab teda MMA võistlustel korraldajate poolel.

Matsi otsust profikarjäärile joon alla tõmmata mõjutasid viimase aja suuremad muutused. Nimelt on ta alates möödunud aastast noor isa. «Kasvatan praegu väikest last ja seda oli viimase võistluse ettevalmistusperioodist näha, et ma olen kehvem isa, kui võistluseks valmistun,» tunnistas ta.

Võistluseks ettevalmistamine nõuab aega ja on väsitav, seetõttu on raske lapsele aega leida ja talle olemas olla. Puhkustki jäi üha vähemaks.

Rahvasportlaste suust kuuleb üsna tihti, et nad spordivad, kui on aega, profispordis selline lähenemine ei toimi. Trenni tuleb teha pidevalt ja mõtestatult ning see neelab palju aega ja energiat. Sellest kõigest tingitult võib pereelu kannatada. «Panen seda tulevastele profisportlastele südamele, te mõelge sellele,» rõhutas Matsi.

Matsi profikontol on kaks kaotust ja kuus võitu. Ta teab, kus ta praegu oma taseme poolest on ja kuhu ta võiks jõuda, kuid see nõuab ohvreid, sest trenni tuleks teha senisest rohkem. «Viimaseks võistluseks treenisin võib-olla viis-kuus korda nädalas, kuid profitasemel vajaksin vähemalt seitse, maksimum kümme trenni nädalas, et ennast vormi ajada,» nentis ta.

Matsi saaks enda sõnul treenimiseks aega võtta küll, kuid asi on selles, et ta ei taha, sest tal on kodus laps, kellega koos olemise peale kulutaks ta selle aja meelsamini. Vana rasva pealt edasi võistelda ei ole aga ka see, mida ta teha tahaks, sest arenguta kulgemine Matsile ei sobi.

Eluga edasi

Matsi kavatseb nüüd katsetada ka teisi kahevõitluse spordialasid nagu maadlus ja Brasiilia jiu-jitsu, millega ta kahevõitluse karjääri kunagi alustas ning mida ta ikka ja jälle teha tahab.

Sellega seoses meenub Matsile tore lugu. Pärast esimest MMA profimatši 2007. aastal oli tal väike võistluspaus, siis astus aga ühel üritusel talle ligi tuttav Soome treener ja küsis, millal Matsit uuesti areenil näeb.

«Vastasin, et ei tea, tahaksin vahepeal teisi kahevõitluse spordialasid ka teha. Siis ta ütles mulle, et oh you are one of those guys who wants to suck at everything (ingl k sa oled üks neist, kes tahab kõiges kehv olla – toim). Naeratasin, et jah, vist küll,» rääkis sportlane.

Matsi keskendub paljudele tegevustele ja see meeldib talle. Praegu on ta isapuhkusel, kuid aeg-ajalt töötab Amb­ro­medi kliinikus psühholoogina ja annab oma võitlusspordiklubis Võimla MMA trenne. Ühtlasi kohtab teda Tartu ülikoolis, kus ta annab loenguid. Selle kõige vahele tuleb ka enda treenimine ära mahutada.

Otsuse langetamine

Enne tähtsa otsuse langetamist proovis Matsi möödunud aastal võistelda kergemas kaalukategoorias ja vaadata, mis mulje see jätab. Nimelt on Mat­si võistluskaal 65,8 kilogrammi, ent maailma mastaape arvesse võttes oleks ta õige võistluskaal 61,2 kilogrammi.

Möödunud aasta oktoobris peetud võistlusel «Raju 12» oli Matsi ja Moktar Benkaci kokkuleppekaaluks 63 kilogrammi. Enne võistlust tuli aga teade, et vastane vahetub, ja nii vaatas võistlusel Matsile vastu raskema kaaluga Sergej Gre­cicho. Matsi kaotas ning lõpetas mõraga pöidlas ja ninas. See oli ühtlasi ka ta viimane võistlus.

«Naudin igasuguseid emotsioone, ka kaotusekibedust,» lausus ta. Teisalt, kui ta võitnuks viimase võistluse, avanuks see talle uued võimalused jõuda Euroopa esikümne tasemele ning ta oleks jätkanud. Läks teisiti ja Matsi oma valikut ei kahetse.

«Otsus tuli vastu võtta, usun, et lahkusin oma võimete tipus. Lahkusin spordist siis, kui mu oskused olid kõige paremad,» ütles Matsi. Ta lisas, et terve ta karjäär, nii võidud kui kaotused, on olnud arendav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles