Lasteaia kohatasu tõus kergitab õpetajate palgaraha

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune lasteaiatöötajate palk Tartu linnas ja selle rõngasvaldades.
Praegune lasteaiatöötajate palk Tartu linnas ja selle rõngasvaldades. Foto: Repro

Lasteasutuste kohatasude ühtlustamine peaks tuleval aastal tooma linnaeelarvesse pea 1,5 miljonit eurot lisaraha. Selle raha abil plaanib linn õpetajate palgatõusu ning loob lasteaedadele juhifondi, mis muudaks töötajate tasustamise paindlikumaks.

Linnavalitsuses käivad praegu 2015. aasta eelarve läbirääkimised, kus linna haridusosakond võitleb lasteaiaõpetajate 10-protsendise palgatõusu eest. Haridusosakonna juhataja Riho Raave tõdes küll, et see protsent ei pruugi jääda erineva haridustasemega õpetajatele samaks – mõni võib saada rohkem, mõni vähem.

Palgalõhe ühes majas

Küll aga on kindel soov, et kõrgharidusega õpetaja, kelle praegune palk on 700 eurot kuus, hakkaks uuest aastast saama 770 eurot. See aitaks linnal tõusta paremale positsioonile ka näiteks konkurentsis Ülenurme vallaga, kus sama taseme õpetaja saab linna pedagoogist sada eurot suuremat palka.

Seega ongi Tartu linna servas Õssu külas tekkinud jabur olukord. Nimelt tegutsevad ühes majas nii Ülenurme valla Laululinnu lasteaia filiaal kui laevaringu tõttu ajutiselt oma majast välja kolinud Tartu Kesklinna lastekeskus. Valla lasteaias on lapse kohatasu 25 eurot ning kõrgharidusega õpetaja saab 800 eurot palka, maja kõrvaltiivas täpselt sama tööd tegevad Tartu õpetajad saavad aga palka 700 eurot ning lapse kohatasu on 53.25 eurot.

Raave tõdes, et linn tunnetab praegu üsna valusalt, kuidas head õpetajad lähevad kõrgema palga pärast linnast ära.

Uudne juhifond

Lasteaia kohatasu tõstmine tähendab lasteaiajuhtidele edaspidi veidi suuremat tegutsemisvabadust. Linnaeelarve kaudu on plaanitud luua juhifond, mis moodustab kaks-kolm protsenti lasteaia palgafondist. Lõplik protsent on küll otsustamata, aga keskmise suurusega lasteaiale tähendaks kaheprotsendiline juhifond aastas 9000 – 10 000 eurot lisaraha.

Sellest rahast umbes kolmandik oleks direktori kasutada õpetajate motiveerimiseks. Ülejäänud raha kulub asendamistega tekkiva palgalõhe katmiseks. Näiteks kui kõrgema palgatasemega õpetaja asendas madalama palgaga õpetajat, pidi lasteaed seni oma vahenditest leidma raha, et asendamisest tulenev palgavahe katta.

Lisaks pikenes suvise kollektiivlepinguga lasteaiaõpetajate puhkus 42 päevalt 49 päevale. Ka selle lisanädala tõttu vajavad lasteaiad asendamisteks raha juurde.

Riho Raave tõdes, et kui kohatasu ühtlustamise järel on linna esimene samm õpetajate palgatõus, siis sealt edasi peaks hakkama mõtlema soodustuste peale. Praegu saavad kohatasu vabastust pered alates kolmandast aiaealisest lapsest. Raave on nõus, et sarnaselt Tähtvere vallaga võiks ka Tartu mõelda teisele lapsele soodsama kohatasu võimaldamist.

Samamoodi on üks toetuse koht söögiraha. Raave ei mõista, miks otsustas riik toetada küll gümnaasiumiõpilaste koolilõunat, ent lasteaialaste söögi peavad vanemad ise täies mahus kinni maksma.

Mida aga öelda neile linna lasteaedades käivate laste vanemaile, kes ei lepi kohatasu hüppelise tõusuga vaid seepärast, et linn saaks senisest rohkem toetada erategijaid?

«Me ei saa öelda, et see raha läheb mujale,» selgitas Raave. «Ka eralasteaedade toetuse maht kasvas linnaeelarves. Me võitlesime eelarveläbirääkimistel selle eest, et kohatasu tõusust tulev raha läheks eranditult tagasi munitsipaallasteaedadele töötajate palgatõusuks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles