Arvuti aitab hinnata luumurruriski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli kliinikumi teadlaste ja reumatoloogide eestvedamisel on eestindatud üks oluline arstide abivahend – arvutipõhine kalkulaator, millega saab hinnata luude hõrenemisest põhjustatud luumurruriski.

Tähekombinatsioon FRAX märgib internetikeskkonnast leitavat ülemaailmselt tunnustatud diagnoosimisvahendit, mille on WHO egiidi all välja töötanud Sheffeldi ülikooli teadlased.

Üldteada on, et ainuüksi luutihedusel põhinev murruriski hindamine ei võimalda osteoporootilise murru riski piisava täpsusega ennustada, kuna pooled haprusmurrud on rahuldava luutihedusega inimestel.

FRAXi kalkulaator arvestab aga nii patsiendi luutihedust kui ta suitsetamisharjumusi, kehakaalu, vanust, kaasnevaid haigusi, ravimite kasutamist ja varasemaid haprusmurde.

Tartu ülikooli kliinikumi reumatoloogid ja teadurid ongi kohandanud koostöös FRAXi autoritega nüüd ka Eesti rahvastikul põhineva luumurruriski hindamise vahendi.

Professor Riina Kallikormi sõnul on osteoporoosist tingitud luumurru ravi juba haiguse tüsistuse ravi. «Luumurd on ebamugav patsiendile, suurendab suremust ning on kulukas ka riigile,» ütles ta.

Ta lisas, et nüüd on võimalus nii tavakodanikel kui arstidel FRAXi kasutades arvutada luumurru riskimäära. Pärast väljade täitmist arvutab programm selle välja ning tulemusi tõlgendada on lihtne.

«Teatavasti osteoporoosi silmaga ei näe ning seetõttu jääb kõigest kolmandik patsiente ravijuhiseid täitma,» tõdes Kallikorm. «Kui inimene saab teada oma riskid, on ka tema ravisoostumus suurem.»

FRAX on internetis tasuta leitav aadressil www.shef.ac.uk/FRAX/. FRAX on kasutuses juba 53 riigis ning saadaval 28 keeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles