Audioraamat valmib kahe uue tartlase koostöös

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Leesmend ja Ardo Ran Varres jalutasid enne ühisest audioplaadist rääkimist ajakirjaniku ja fotograafiga Toomel.
Kristel Leesmend ja Ardo Ran Varres jalutasid enne ühisest audioplaadist rääkimist ajakirjaniku ja fotograafiga Toomel. Foto: Kristjan Teedema

Aasta tagasi ilmus näitleja Kristel Leesmendi raamat «Lumi». See on ühtviisi nii lasteraamat täiskasvanuile kui ka täiskasvanute raamat lastele. Nüüd tahab autor selle tuua suurte ja väikeste  ette audioraamatuna.

Viis aastat tagasi Tartusse elama asunud autor meenutas, et kogu kirjutamise aja ta kuulis seda, mida ta kirjutas. Ja sama on ka nüüd lugemise ajal. Kusjuures see hääl ei ole päriselt lapse ega täiskasvanu hääl.

Teades, et tema koolivend kõrgema lavakunstikooli päevilt Ardo Ran Varres – samuti suhteliselt uus tartlane – on asutanud oma plaadifirma ja sisutanud stuudio, tekkis suur soov üritada see hääl kinni püüda.

Mõtteid kuulama ärgitab

Esimest korda salvestas ta oma raamatu «Lumi» (pildil) Varrese koduses stuudios juunis.

Paari kuu pärast luges ta selle salvestiseks teist korda ja hoopis teise tundega. Sellest saabki plaat, kui leiab ühis­rahas­tus­platvormil Hooandja piisavalt palju toetajaid.

Leesmendi sõnul oli idee teha plaat, mille kuulamine mõjuks rahulikult, rahustavalt, lubaks olla kuulajal omaette ja kuulata oma mõtteid, et see inspireeriks plaadi kuulajat ka iseennast kuulama.

«Sama asi oli mul kirjutamisel – et olulisem osa jääb sõnade taha,» ütles autor. «Sõnad ja lugu on ainult selleks, et ärgitada lugeja assotsiatsioone ja mõtteid. Proovime seda teha ka plaadiga. Kohalolu on väga oluline selle plaadi ja raamatu puhul. Et me oleksime oma kehas kohal ja kuulaksime ennast ja ümbritsevat igal hetkel.»

Kriitika on seda märganud. Selle aasta Loomingu neljandas numbris ilmunud mulluse lastekirjanduse ülevaates märgib Veronika Kivisilla, et ««Lumi» pole ehk niivõrd lasteraamat, vaid pigem õrn ja filosoofiline mõtisklus. Igatahes on tegu põneva ja teistest selgesti eristuva teosega».

Raamatu ja audioplaadi peategelane on kaheksa-aastane tüdruk Lumi. Ta räägib oma elu ühe aasta päevadest ja tundidest kindlal põhjusel: «Neis oli aimata muutus, mis paratamatult iga lapse elus kord juhtub – see, et ta saab suureks.»

Lumi elab ema ja isaga. Tal on ka vahva kunstnikust tädi Raa.

Just tädiga vestlustes ja ühises tegevuses saab tüdruk aimu, mis on armastus ja mis on surm, ehk lühidalt – mis on elu.

Hooandja platvormil

Kristel Leesmendi häälele lisaks on Ardo Ran Varres pannud salvestisse mõne looduse- ja eluheli, mille ta on ise üles võtnud kodumaal ja kaugemal. Autori arvates ei illustreeri need otseselt loetud teksti, vaid kannavad rohkem tunnet, mis on tekstis.

Eile keskpäevaks oli Hooandja ühisrahastusplatvormil Kristel Leesmendi projekti «Audioplaat «Lumi»» toetanud 33 hooandjat kokku 807 euroga. Hiljemalt 16. novembriks peab olema kogutud 2150 eurot.
------------------------------------------------------

Salvestised valmivad koduses stuudios

Ardo Ran Varres asutas värske tartlasena plaadiüllitus­firma ehk label’i Tonoscope Records koos stuudioga aastal 2012. Stuudio ei ole praegugi lõplikult valmis, aga esimene plaat, «Liisi Koikson ja Vaikne Esmaspäev», tuli kuulajate ette juba samal aastal.

Kaks järgmist salvestist ilmusid mullu. Ühele on jäädvustatud Varrese loodud muusika Hardi Volmeri filmile «Elavad pildid». Teine sisaldab tema muusikat lavastusele «Prohvet Maltsvet», mille tõi vaatajate ette Ingomar Vihmar, esietendus oli 17. juulil 2013 Albus.

Kristel Leesmendiga koostöös valmiv audioraamat «Lumi» on salvestatud küll Tono­scope Recordsi stuudios, kuid ilmub Leesmendi ettevõtte tööna.

Sealsamas oma koduses stuudios on Varresel praegu käsil Tonoscope Recordsi neljas plaat. «Tellisime Peeter Volkonskilt teksti, mida loeb minu abikaasa Maria,» ütles ta. «Vastupidi Kristeli plaadi napile salvestiste valikule olen ma kuhjanud sinna tohutult helisid.»

Tonoscope Recordsi tulevase audioraamatu «Ukse eksirännak» lähtepunkt on helide maailmas. Loo tegelased on helid. Nii et seda, mis nendega juhtub, ei saa hästi edasi anda raamatus või filmis, vaid kõige paremini kuuldemängu vormis.

«Näiteks kui kukub õun ja kostab pots, siis tegelane ei ole õun, vaid ongi see pots,» ütles Ardo Ran Varres. «Oleme seda omavahel nimetanud helikoomiksiks.» (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles