Tartu kaubamaja asemele rajatav keskus avab uksed kevadel 2016

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTK juhatuse esimees Tarmo Punger loodab, et pooleteise aasta pärast avatav uus multifunktsionaalne keskus toob Tartu kesklinna uue hingamise.
TTK juhatuse esimees Tarmo Punger loodab, et pooleteise aasta pärast avatav uus multifunktsionaalne keskus toob Tartu kesklinna uue hingamise. Foto: Kristjan Teedema

Vana kaubamaja krundile ehitatav uus multifunktsionaalne keskus avab rahvale uksed tõenäoliselt 2016. aasta aprillis. Keskuse nime leidmiseks korraldatakse tuleva aasta kevadtalvel nimekonkurss.

Osaühingu TTK Investeeringud ehitusjuhi Lembit Kalevi sõnul on keskuse ehitus kulgenud tõrgeteta ning laias laastus ollakse graafikus. Vana hoone lammutus lõppes juulis ning siis sõlmiti ka leping AS-ga Lemminkäinen Eesti, kes rajab uuele hoonele tugimüüri.

Kalevi sõnul puuriti tugimüüri jaoks maapinda betoonvaiad, millest pikimad on 16,4 meetrit. «Kokku on neid 776 tükki ja kui need üksteise otsa panna, teeb see peaaegu kümme kilomeetrit,» tõi Kalev näite tööde mahukusest.

Kõik vaiad kinnitatakse metallist ankrutega, mis puuritakse omakorda 15 meetri sügavusele pinnasesse. Lepingu järgi pidid vaiatööd lõppema 17. oktoobril ning selleks ajaks need ka lõppesid. «Täna-homme on veel viimane puurmasin siin ning siis jätkuvad veel ankrutööd ja pinnase väljavedu,» lausus ehitusjuht möödunud neljapäeval.

Seni pole ehitustöid pidurdanud ka krundi Soola tänava poolses nurgas tehtavad arheoloogilised kaevamised, kuigi esialgsest prognoosist on need kasvanud mahukamaks.

«Arheoloogilise järelevalve käigus oli oodata inimtegevuse jälgi 16.–17. sajandist, aga kohati on arheoloogid jõudnud juba ka 13. sajandi lõppu,» lausus Kalev.

Tartu tarbijate kooperatiivi (TTK) juhatuse esimehe Tarmo Pungeri sõnul ehitatakse kogu keskus korraga lõpuni valmis, kuid hoone erinevate osade avamised võivad jääda mõnede kuude vahemikku.

«Kaubanduskeskus avatakse ühel ajal ning spaa, hotelli ja konverentsikeskuse osa ilmselt pisut teisel ajal. Aga hoone kui tervik saab korraga valmis,» lausus Punger.

Uued tulijad

TTK juhatuse liikme Kaire Krevaldi kinnitusel on praeguseks uue keskuse üüripindadest lepingutega kaetud 74 protsenti. «Me saame juba rääkida päris paljudest Lõuna-Eestis seni esindamata kauplustest ja söögikohtadest, kuid päris täpset nimekirja ei tahaks veel välja tuua,» lausus Krevald.

Varem on ettevõte siiski teatanud, et uue keskuse 0-korrusele tuleb Tartu kolmas Maksimarket, mis on enam-vähem sama suur, nagu need on Eedenis ja Lõunakeskuses. «Vaieldamatult hakkab ta pakkuma Tartu kesklinnas kõige suuremat kaubavalikut,» ütles Krevald.

Hoone esimesele korrusele on plaanitud jalatsi- ja rõivakauplused, teisele mänguasjade-, spordikaupade-, kodukaupade- ning tehnikapoed. Ostukohad jäävad teisel korrusel rohkem maja sisemusse, hoone välisringis hakkavad aga paiknema bürood ja korterid. Samuti tuleb teisele korrusele kuni 700 inimest mahutav konverentsikeskus.

Suurem osa uue keskuse söögikohti hakkab paiknema aga Aleksandri tänava poolsel küljel ning neile on sissepääs ka jalakäijate alaks ümberkujundatud tänavalt. «Tuleb Itaalia stiili, tuleb restorane. Kindlasti saavad need olema mõnusad äraolemise kohad nii linnarahvale kui ka keskuse külastajatele,» lausus Krevald.

Nimekonkurss

Uue keskuse hoone peaks Tarmo Pungeri sõnul valmis saama 2015. aasta lõpuks, kuid ametlik avamine on plaanitud 2016. aasta kevadtalve. «Kaubanduspindade kasutuselevõtmine ning hotelli ja konverentsikeskuse sisustamine võtavad peale maja valmimist oma aja, aga külastajad saavad sellesse majja sisse ilmselt 2016. aasta aprillis,» lausus Punger.

Järgmise aasta kevadtalvel soovib ettevõte korraldada uue keskuse nimekonkurssi. «Meie turundusinimesed on selle teemaga tegelenud juba ligi pool aastat ning ilmselt õige pea hakkame jõudma sinna, kus küsime lisaks rahva käest nõu,» ütles Punger.

Pungeri sõnul pole praegu veel selge ka see, kas üle Turu tänava ehitatakse klaasist ühendussild Tasku keskusega või mitte.

«Kõik eeldused selle silla tegemiseks on nii tehniliselt kui funktsionaalselt olemas. Juba hoonete projekteerimisel on silla tegemise võimalusega arvestatud. Aga kas sild tuleb või ei tule, ja kui tuleb, siis milline – see kõik sõltub linnakodanike arvamusest,» rääkis Punger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles