Moodullasteaed kerkis ja täitus kiiresti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kõik on kohe hoonega kaasas ning nagu päris, ainult hulga väiksem kui oleme harjunud,» muheles Konguta vallavanem Aivar Õun uue hoone järgi lõhnava moodullasteaia tualettruumis.
«Kõik on kohe hoonega kaasas ning nagu päris, ainult hulga väiksem kui oleme harjunud,» muheles Konguta vallavanem Aivar Õun uue hoone järgi lõhnava moodullasteaia tualettruumis. Foto: Margus Ansu

Konguta vallal kulus vaid paar nädalat, et lühendada lasteaiajärjekorda: Annikorus seati lasteaia kõrvale üles rühma jagu mudilasi mahutav moodulmaja. Esimesed kuus tüdrukut-poissi harjutavad seal juba lasteaias käimist.

«Uue rühma nimekirjas on juba viisteist last, ainult üks koht on veel vaba,» ütles Konguta vallavanem Aivar Õun eile, kui oli Annikorus asuva lasteaia kõrvale justkui üleöö kerkinud moodullasteaia rühma nimekirjale pilgu heitnud.

Nimekiri täitus kiiresti, sest Konguta vallas on viis viimast aastat elanike hulk kasvanud. Viimati avati vallamajas volikogu ruumi tehtud uus, 18-kohaline lasteaiarühm kaks aastat tagasi. Et vallamajas ning sellega ühe katuse all olevas koolis ja lasteaias on kõik ruumid täidetud, otsustati lasteaiajärjekord lahendada moodullasteaia abil.

Kena seest ja väljast

Nii võttiski vald Cramo Estonia ASilt rendile neli moodulhoonet, kuhu saab hoiule võtta 16 mudilast.

«Läksime rentimise teed, sest ei tea, mis saab kolme-nelja aasta pärast,» selgitas vallavanem. «Praegu on sündimus hea, ehk peame mõne aasta pärast neid mooduleid juurde rentima. Kui hea aeg aga ei jätku, siis saame rendilepingu lõpetada, firma viib oma hooned lihtsalt minema.»

Annikoru moodullasteaed on seest ja väljast kena ning hubane, mitte miski ei meenuta seal ehitussoojakut, milleks moodulhooneid palju kasutatakse. Ligi sajal ruutmeetril on mudilaste riietusruum, söögituba ning avar õppimis-, mängimis- ja magamistuba. Ei puudu ka ruumikas tualettruum ja väike kööginurk. Praegu on uutes rühmaruumides alustamise aeg, esimesed kuus mudilast käivad seal vaid lõunani. Uus rühm avatakse uudsetes ruumides pidulikult tuleva aasta alguses, kui kõik mudilased on seal sisse elanud.

Ajutine kiire lahendus

Ajutised, vundamendita hooned pani Cramo Estonia lasteaia kõrvale oktoobri alguses üles ühe päevaga, viimistlustöödeks kulus paar nädalat.

Lasteaia ja moodulite vahele nõuetekohase nelja meetri pikkuse koridori ehitamiseks ning uute rühmaruumide sisustamiseks kulus vallal ligi 20 000 eurot.

Renti hakkab vald maksma ligi 1300 eurot kuus, kindlustuse ja hoonete hoolduse eest hoolitseb omanik. «Kümne aastaga maksame renti laias laastus 150 000 eurot,» ütles Aivar Õun. «Selle rahaga me uut lasteaeda ei ehita, rääkimata sellest, et saaksime probleemi nii kiiresti lahendada.»

Moodulhooned on kasutusel ka Tartu vallas Kõrveküla lasteaias ja koolis ruumikitsikuse vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles