Pargi tänaval pole remondi lõppu näha

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni päev tagasi kerkis Pargi tänava Kalevi tänava poolsesse otsa varjualune, mille all hakkasid töömehed tükk maad kitsamaks muutunud sõiduteele tagasi panema klompkive.
Mõni päev tagasi kerkis Pargi tänava Kalevi tänava poolsesse otsa varjualune, mille all hakkasid töömehed tükk maad kitsamaks muutunud sõiduteele tagasi panema klompkive. Foto: Margus Ansu

Esialgse kava järgi pidi Pargi tänava põhjalik remont lõppema septembri keskel, kuid alles paar päeva tagasi algas seal sõiduteel vanade klompkivide paigaldus. Kas kogu tänav saab korda veel sel aastal, sõltub nüüd üha viletsamaks minevast ilmast.

«Töö käib,» kinnitas Tartu linnavalitsuse teedeteenistuse tee-ehituse peaspetsialist Siim Mitt. «Peaaegu igal pool on äärekivid paigas ning algas ka klompkivide paigaldus.»

Kõigepealt tahetakse korda saada harjumuspärasest kitsam, nüüd 5,6 meetri laiune sõidutee. Sõidutee arvel laiemaks muutuvatel kõnniteedel praegu midagi ei tehta.

«Klompkivide paigaldamine võtab aega,» selgitas Siim Mitt. «Seda tehakse lõikude kaupa, sest kivide vahele minev täide peab tahenema. Sel aastal loodame Pargi tänaval vähemalt sõidutee valmis saada. Kui ilm lubab, hakatakse seal ka kõnniteid tegema.»

Karlovlaste korrektiivid

Klomp- ja munakividega kaetud Pargi tänava põhjalik remont algas suvel, kui Tartu veevärk vahetas seal vanad vee- ja kanalisatsioonitorud uute vastu ning ehitas sinna ka sademeveetorustiku.

Esialgse plaani järgi pidi kogu tänav uue näo saama 15. septembriks. «See oli algne tähtaeg,» ütles Siim Mitt. «Suvel tekkisid probleemid, Karlova seltsi soovil tuli projekti muuta ning see võttis aega. Üks venimise põhjus oli ka kinnistute liitumine sademeveetorustikuga.»

Sademeveekanalisatsiooniga liitumine pole Pargi tänava remonti takistanud, kinnitas ASi Tartu Veevärk juhataja Toomas Kapp. «Kinnistute omanikel pole kohustust sellega liituda, kuid kui vesi hoovist ikka ära ei kao, on see mõistlik,» märkis ta. «See asi tuleb praegu ära otsustada, sest hilisemad keerulised tööd annavad kivisillutisega tänaval endast märku.»

Ta lisas, et tänavaremonti pikendasid Karlova seltsiga peetud läbirääkimised.

Uuendatava Pargi tänava kohta tekkis Karlova seltsil suvel kaks teravat küsimust: parkimine, mille esialgne projekt tänava äärest ära kaotas, ja rattateede paiknemine.

Septembri alguseks lepiti kokku, et Pargi tänava Karlova pargi poolsesse serva tuleb parkimiskohti umbes 40 autoleja et rattatee tuleb tänava teise serva.

Uue projekti puhul jäi jõusse ka Karlova seltsi soov teha Pargi-Tähe risti väikse parkla asemele mikropark ürituste korraldamiseks.

Liituda on õige nüüd

Kitsamaks muutnud, kuid kahesuunaliseks jääva sõidutee kohta ütles teedeteenistuse juhataja Urmas Mets, et see on kompromisside tulemus. «Ruumi võtavad ära parkimiskohad ning laiemad kõnni- ja rattateed,» selgitas ta. «On selge, et linna kergliikusteede rajamisega vastuolu jalakäijate ja autojuhtide vahel üha suureneb.»

Tartus on veel 2850 meetrit tänavaid kaetud muna- ja klompkividega. Peale Pargi tänava sõidavad-loksuvad autojuhid sellisel kattel näiteks Kuperjanovi, Vallikraavi ja Lille tänaval ning Ujula ja Puiestee tänava vahele jääval Liiva tänava lõigul.

Pargi tänav

• 350 meetri pikkune Pargi tänav vonkleb kesklinna ja Karlova linnaosa piiril, Kalevi ja Tähe tänava vahel.

• Nime sai tänav Karlova mõisa pargi järgi, mis paikneb osalt nõlval tänava alguses.

• Nüüd tühjana seisvas Pargi 10 hoones oli saun juba tsaariaja lõpul. Pargi saun oli saunana kasutuses veel 1995. aastal.

Allikad: Vikipeedia, Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles