Kuraator ootas hallist betoonist laeva

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Thetloff on oma teosel «Ideaalmaastik» aastast 2010 kujutanud maailmakaarti ilma Venemaata.
Toomas Thetloff on oma teosel «Ideaalmaastik» aastast 2010 kujutanud maailmakaarti ilma Venemaata. Foto: Kristjan Teedema

Y-galerii kuraator Tanel Rander ootas eile Tartu ülikooli peahoone taga kunagises kirikus kõrgeima korruse näitusesaalis pikisilmi laeva ja jõudiski ära oodata. Kuid see polnud valge, vaid on hall nagu prantslaste Mistral, ja tehtud betoonist. Nagu oligi oodata. Aga esimeselt korruselt trepikojast üles tassimiseks läheb alles täna.

Tartusse tõi laevakujulise teose «Nimetu» selle autor Jass Kaselaan Riiast, kus see osales Artishoki biennaali väljapanekute sarjas. Y-galerii näitusel «Halli laeva oodates», mis avatakse täna kell 17, on seesama skulptuur näituse keskmes.

Lisaks skulptuurile saab vaadata Y-galeriis ka teist laadi kunsti. Nii näiteks on Anna Hintsil tehtud tänavu suvel video, kuidas ta laseb Narva kindlusest heeliumiga täidetud õhupallid lendu Jaanilinna poole. Pallid lendavad nagu valged tuvid üle Eesti-Vene piirijõe.

Poolatar Karolina Kubik esineb samuti videoga, tema õigesse positsiooni sättimise taustaks kõlab tänavu kevadel Varssavit külastanud USA presidendi Barack Obama käre kõne.

Toomas Thetloff on näitusele andnud teose «Ideaalmaastik» aastast 2010. Sellel on ta kujutanud maailmakaarti ilma Venemaata. Vaadata ja kuulata saab ka taieseid, mille autoriks on Krišs Salmanis Lätist ning Evi Pärn, Eva Sepping ja Maria Vous.

«Kunst võib aidata meil tervena pääseda sellest ajastust, mis trivialiseerib ja muudab kahurilihaks kõik selle, mis meile on oluline,» loodab kuraator Tanel Rander.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles