Omavalitsuste kodulehtedel on ­ruumi areneda

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõo valla koduleht.
Nõo valla koduleht. Foto: Ekraanitõmmis

Andmekaitse inspektsiooni seire järgi on Tartumaal parimad kodulehed Nõo, Tähtvere ja Vara vallal ning Elva linnal, Tartu tulemus jääb neile alla.

Andmekaitse inspektsioon korraldas Eesti kõigi 215 omavalitsuse võrgulehtede seire, mille toimumisest omavalitsusi ka ette teavitati. Hindamisel kasutati nn valgusfoorisüsteemi ehk omavalitsused jagunesid vastavalt saadud punktide arvule kas rohelise (8–10 punkti), kollase (5–7,5 punkti) või punase (0–4,5 punkti) värvi alasse.

Rohelisse alasse jõudis Tartumaa 22 omavalitsusest kuus: kõrgeimad punktid (8,5) teenisid Elva linna ning Nõo, Tähtvere ja Vara valla koduleht, Puhja ja Rõngu valla leht said 8 punkti.

Viisteist omavalitsust, nende hulgas Tartu linn 6,5 punktiga, paigutusid kollasesse alasse.

Punaseks laternaks jäi kolme punktiga Peipsiääre vallavalitsus. Sama napi tulemuse sai veel Ida-Virumaal asuva Lohusuu valla koduleht.

Tähelepanu pöörati kontaktteabe leitavusele, privaatsuspoliitika olemasolule, riigihangete infole ning ametijuhendite, eelarve, põhimääruse, arengukava ja palgaandemete avalikustamisele.

Teabe avalikustamisel osutusid üle Eesti väljapaistvamateks kaheksa valda ja linna, mille kodulehed jõudsid hindamise teise vooru.

Teises voorus vaadeldi infot, mille avaldamist seadus otseselt ei nõua, kuid mis näitab, et omavalitsus peab läbipaistvust oluliseks. Lõppvoorus hinnati koalitsioonileppe avaldamist, volikogu liikmete poliitilise kuuluvuse ja kontaktteabe kättesaadavust,  istungite päevakordade, eelnõude ja protokollide avalikkust.

Suurematest omavalitsustest tunnistati Eestis parimaks kümme punkti teeninud Põlva vald ning väiksematest omavalitsustest sama palju punkte saanud Torma vald Jõgevamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles