Hõimukuu toob kaasa filmiõhtud

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestis 26. korda alanud hõimupäevad toovad kaasa mitmeid soome-ugri rahvaste kultuuri teemalisi üritusi. Üks neist on Ingerimaa filmiõhtud täna ja homme Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas.

Ajavahemikus 1981 – 2014 valminud dokumentaalfilmid tutvustavad Ingerimaad, selle elanikke ja kultuuri mitmest vaatenurgast.

ERMi teatel osalevad seanssidel filmide autorid või teised filmi valmimisega seotud inimesed – Taisto Raudalainen, Lembit Saarsalu, Arvo Iho ja Margus Raid.

Filmiõhtutele eelnes fotonäituse «Soikkola» avamine eile Ingeri majas. Sealsamas koguneb täna ja kolmapäeva õhtul asjakohastest teemadest huvitatute vestlusring. Filmid linastuvad eesti keeles või eestikeelsete subtiitritega. Vaatama pääseb piletita.

Pärast Ingerimaa filmiõhtuid ootab Tartus järge näituse «Karu, õ ja Joškin kot» avamine 17. oktoobril kell 17 ERMi näitusemajas. Tund hiljem algab sealsamas Indrek Jäätsu ja Maido Selgmäe filmi «Kadunud hõim: lugu Lutsi maarahvast» Tartu esilinastus.

Kalendrisse on kirjutatud, et laupäev, 18. oktoober on hõimupäev. Seda silmas pidades algab kell 12 näitusemajas perepäev «Hõimurahva tuba», mille kavas on tegevusi, näitusi ja animafilme.

Seekordsetel hõimupäevadel on eriti hästi esindatud põhjarahvad. Fenno-Ugria Asutuse kutsel on Eestisse saabumas handi, neenetsi ja sölkupi pärimusmuusikuid. Oodata on ka permikomi, ersa ja mokša, udmurdi, isuri, soome ja ungari esinejaid.

ERMi rändnäitus «Soome-ugri ja samojeedi rahvad» jätkab hõimukuul teekonda Eesti koolides. ERMi Sõprade Seltsi eestvõttel on eesmärk 2015. aasta kevadeni külastada kõiki riigigümnaasiume.

Ingerimaa filmid

• Ingerimaa filmiõhtud on täna ja homme ERMi näitusemajas (Kuperjanovi 9).

• Teisipäeval kell 17 «Üksi olles oled üks» (Eesti kirjandusmuuseum, 2002), «Ja päästa meid ära kurjast … » (ETV, 2004), «Vana meloodia» (Tallinnfilm, 1981) ja «Juhannus Inkerissä» (Big Stars Ky / YLE TV-1, 1995).

• Kolmapäeval kell 17 «Ajavaod: Ingerimaa draama» (ETV, 2012) ja «Viimeinen Juna Inkeriin» (Helsinki Metropolia Ammattikorkeakoulu / BFM, 2014).

• Mõlemal päeval järgneb seanssidele vestlusõhtu Ingeri majas (Veski 35).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles