Mõisaparkide sügis ootab jäädvustamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüüpiline vana mõisapark.
Tüüpiline vana mõisapark. Foto: Sille Annuk

Viimasel viiel aastal on Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel korrastatud enam kui sada mõisa- ja lossiparki. Nüüd on käimas neis ilusates kohtades fotovõistlus, parima pildi autorit ootab koos kaaslasega ees nädalavahetus Olustvere mõisas.

«Käes on parkides viibimiseks kõige ilusam aastaaeg,» ütles Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) kommunikatsioonijuht Elina Kink. «Kutsume inimesi mõisaparkidesse jalutama ja neid kohti pildistama, et nii tunnustada ka nende inimeste tööd, kes seisavad hea selle eest, et ajaloolised pargid unarusse ei jääks.»

KIKi toetusega on Eestis korda tehtud 106 mõisa- ja lossiparki. Tartumaal on toetuse abil korrastatud Vara, Meeri, Luke, Ülenurme, Alatskivi, Luunja, Saadjärve ja Unipiha mõisaparki. Jõgevamaal on toetus jõudnud Kuremaa, Elistvere, Pala, Adavere, Pajusi, Uue-Põltsamaa, Lustivere, Puurmani ja Tabivere mõisaparki.

Võistlusel osalemiseks tuleb teha pilt vähemalt ühes neist 106 pargist ning postitada see fotokeskkonda www.camorka.com. Samas saab ka piltidele hääli jagada.

Novembri alguseks enim hääli saanud mõisapargifoto autoril avaneb võimalus veeta koos kaaslasega nädalavahetus Olustvere mõisas. Auhind sisaldab osalemist keraamika- ja klaasikojas, pidulikku õhtusööki ning ööbimist mõisa sviidis.

KIK on Olustvere mõisapargi ja selle tiikide hooldust rahastanud keskkonnaprogrammist ning töid on tehtud kümne aasta vältel kokku 760 000 euro eest.

Lisaks valib KIK välja kolm lemmikfotot, mille autoreid premeeritakse keskkonnahoidlike meenetega.

KIK toetab parke keskkonnaprogrammi looduskaitse alamprogrammist.

Tegevuste eesmärk on säilitada ja tuua esile riiklikult kaitstud parkide muinsus- ja looduskaitselised väärtused. Lisaks on parke toetatud Euroopa regionaalarengu fondist.

Fotovõistlus

• Fotosid korrastatud mõisa- ja lossiparkidest ootab KIK 3. novembrini.

• Pildid saab postitada fotokeskkonda www.camorka.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles