Riik otsib rahvusarhiivi ehitajat

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusarhiivi kuuekorruseline hoone rajatakse Maarjamõisa väljal olevale Nooruse 3 kinnistule.
Rahvusarhiivi kuuekorruseline hoone rajatakse Maarjamõisa väljal olevale Nooruse 3 kinnistule. Foto: eskiis

Riigi Kinnisvara kuulutas sel nädalal välja rahvusarhiivi uue hoone ehitushanke, millele oodatakse pakkumusi 17. novembrini.

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) teatel on nende eesmärk ehitada Tartusse optimaalsete kuludega hoone, mis sobiks rahvusarhiivi tööks, vastaks kehtestatud ja arhiivispetsiifilistele nõuetele ning oleks võimalikult energiasäästlik, vastupidav ja kauakestev.

Pakkumuste hindamisel kasutab RKAS esimest korda uudset väärtuspunktide arvestamise meetodit, mille kohaselt annab pakkumuse maksumus 80 ja tööprogramm 20 punkti. Viimane omakorda koosneb neljast osast.

Esiteks tuleb esitada tööde korraldamise ja juhtimise plaan, mille eesmärk on tagada, et pakkuja ning kaasatavate alltöövõtjate tase oleks kõrge. Teiseks ajagraafik, mis peab tagama tööde õigeaegse valmimise ning kvaliteetse planeerimise.

Kolmandaks peab pakkuja esitama keskkonnaplaani, mis tagab ehitustööde ajal objekti ümbritseva keskkonna kaitse. Samuti tuleb esitada ohutusplaan, mis annab objektil töötavatele inimestele turvalisuse ning piirab kõrvaliste isikute juurdepääsu.

Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuht Madis Idnurm ütles, et uudse hindamismeetodi töötas välja töörühm, kus olid nii arhitektid kui ka ehituseksperdid.

Juhtprojekt

«Lõviosa valikust määrab endiselt hind, aga lisaks peavad olema esitatud ka nimetatud plaanid, et meil oleks põhjalikum ülevaade. Tegu on juhtprojektiga. Kas sama väärtuspunktide arvestamise meetodit kasutatakse edaspidi ka teiste ehitushangete juures, otsustatakse peale hoone valmimist tehtavat kokkuvõtet,» ütles Idnurm.

Rahvusarhiivi uue hoone projekt valmis OÜde Asum Arhitektid, Arhitekt11 ja Vaik­la Stuudio koostöös. Kuuekorruselise hoone suuruseks on kavandatud 10 768 ruutmeetrit ja see rajatakse Maarjamõisa väljal olevale Noo­ruse 3 kinnistule.

Ehituse eeldatav maksumus on 9 857 329 eurot.

Vanas pole ruumi

Uue arhiivihoone ehitust on plaanis alustada käesoleva aasta lõpus ning tööd lõpetada 2016. aasta kevadel.

Riigiarhivaar Priit Prisko on varem Tartu Postimehele öelnud, et praegune Liivi tänava maja ei vasta enam riigiarhiivi nõuetele ning samuti pole vana maja hoidlates enam ruumi.

Praeguses majas on hoidlapinda umbes 4300 ruutmeetrit, Nooruse tänava hoones kasvab see aga esimeses etapis 7000 ruutmeetrini. Uuest hoonest umbes kolmandik jääb töötajate kabinettidele, laboritele ja uurimissaalidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles