Eestis on registreeritud 21 sigade katku leidu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead.
Metssead. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Täna tutvustasid veterinaar- ja toiduameti esindajad ning maaülikooli teadlased Tartus Lõuna-Eesti jahimeestele viimaseid uudiseid aafrika seakatku tandrilt ning selgus, et kohe-kohe registreeritakse 21. seakatku juhtum.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel märkis, et seakatku koldeid on neli. Neist kaks asuvad Viljandimaal, üks Valgamaal ning üllatuslikult ka Ida-Virumaal Lüganuse vallas. Taudi virumaale jõudmist on eraldi analüüsitud ning üheselt on jõutud tõdemusele, et sealne kolle on inimese tekitatud. Kas tappev haigus jõudis sinna inimese riietega või viis keegi sinna viirusega reostunud liha, pole teada.

Viljandimaa ja Ida-Virumaa vahele jäävatesse maakondadesse nagu Tartumaa ja Jõgevamaa pole seakatk proovide tulemuste andmetel jõudnud.

Kõigist seni tuvastatud 21. seakatku juhtumist on 15 leitud Tarvastu vallast Viljandimaalt.

Pärteli sõnul teeb riik sõltuvalt taudi levikust otuseid mitte enam nädalate, vaid lausa päevadega. Neisse maakondadesse, kus tõbi tuvastatud, tulevad suletavad konteinerid nakatunud korjuste paigutamiseks ning tellitud on ka spetsiaalne põletusahi.

Jätkuvalt rõhutati ettekannetes, et mitte mingil juhul ei tohiks lasta tekkida võimalusel, et kodu- ja metssead puutuvad kusagil kokku. Samuti ei tohiks võimaldada loomadel ja lindudel nakatunud korjustele või lihale ligipääsu. Maakondades, kus tõbi on leitud, tuleb kõigi kütitud metssigade proovid saata kontrolliks veterinaa- ja toiduameti laborisse Tartus. Samuti ootab amet kõigilt surnuna leitud sigadelt proove, mida peaks võtma volitatud veterinaararst või jahimees kui ta on saanud loomaarstilt juhised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles