Palal tähistakse Anna Haava ja Juhan Liivi 150. sünniaastapäeva

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Haava nimeline Pala kool.
Anna Haava nimeline Pala kool. Foto: Erakogu

10.–13. oktoobrini toimuvad Kodavere kihelkonnas Palal Haavakivi veskitalus ilmale tulnud luuletaja Anna Haava (1864–1957) 150. sünniaastapäevale pühendatud üleriigilised kooliõpilaste kirjanduspäevad.  Sündmusi, millega ühtlasi väärtustakse Juhan Liivi (1864–1913) 150. sünniaastapäeva, korraldab Anna Haava nimeline Pala kool koostöös Eesti harrastusteatrite liidu ja Jõgeva maavalitsusega.

Üritused algavad 10. oktoobril piduliku kokkusaamisega Pala kultuurimajas, kus räägitakse Anna Haava elu- ja loometeest.

Kavas on Jõgevamaa põhikoolide luulekavade võistlus, millele on praeguseks registeerunud seitse truppi. Esineda on võimalik luulekavadega Eesti kirjanike loomingust. Ülevaatusel tunnustakse kõiki osalejaid ja antakse välja peapreemia. «Peale Jõgevamaa koolide võivad kaasa lüüa kõik õpilastrupid, kes saabuvad Anna Haava tähtpäeva tähistama,» lausus Pala kooli direktor Malle Weinrauch.

Direktori kinnitusel on luuletaja sünniaastapäeva korraldamine koolis pikaajaline traditsioon, mis sai alguse siis, kui kool hakkas kandma Anna Haava nime. Olulise panuse Haava elukäigu ja loomingu tutvustamisele on andnud Assikvere haridusselts eesotsas Helgi Vagaga.

12. oktoobril saab vaadata Anna Haava ja Juhan Liivi loomingul põhinevat luuleetendust. Kirjanduslikust projektist võtavad osa Eestimaa koolide ja kooliväliste asutuste näiteringid. Iga trupp valmistab ette seistme- kuni kaheksaminutilise luulekava Anna Haava või Juhan Liivi loomingust, selgitas Eesti harrastusteatrite liidu kooliteateatrite tegevuse koordinaator Maret Oomer.

Palale oodatakse juhendama professionaalseid näitlejaid, nagu selle piirkonna juurtega Liina Olmaru ja Indrek Sammul. Nende juhendamisel seotakse luulekavad tervikuks. Nii sünnib teatriprojekt Anna Haava ja Juhan Liivi loomingust, lisas Oomer. Luuleetendusele registeerimise tähtaeg oli küll 15. september, kuid korraldajad ootavad osalema neidki, kes annavad endast alles praegu märku. 

«Pala kui oluline kultuurilooline paik kohandub ise oma suurkujudega, kujundab ise kohalikku mainet, korraldades erinevate ideede baasil suursündmusi,» leidis Jõgeva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna kultuuri- ja noorsootöö peaspetsialist Tiina Tegelmann, kes on ürituse korraldamisel nõuandjaks. Ta lisas, et selle paiga inimeste tahe ja soov on väärtust kandev ning teretulnud on laste ja noorte huvitegevuse arendamine selliste sündmuste kaudu.

10. oktoobrini kestab Palal kohaliku kooli õpilastele mõeldud omaloominguvõistlus «Sügise muinasjutt», kuhu saab esitada luuletusi ja proosapalasid. Eelistatult võiks nende loomiseks anda inspiratsiooni Anna Haava maailmatunnetus ja elufilosoofia. 15. oktoobril, kirjaniku sünnipäeval on koolis kirjandushommik «Luulekeel on pidukeel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles