Tartus arutatakse NATO väljaõppe küsimusi

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus arutatakse NATO väljaõppeküsimusi.
Tartus arutatakse NATO väljaõppeküsimusi. Foto: Kaitseväe peastaap

Sel nädalal toimub Tartus NATO individuaalse väljaõppe ja hariduse arenduse töörühma sügiskohtumine, arutatakse liitlasriikide haridusteemasid.

Kohtumisel otsitakse muu hulgas lahendusi ühtlustamaks liikmesriikide vahel NATO e-õppe kontseptsioone, protseduure ja standardeid. Samuti arutatakse «Targa kaitse» idee rakendamise põhimõtete väljatöötamist hariduse ja väljaõppe valdkonna tarbeks.

Eile külastas töörühm Kuperjanovi jalaväepataljoni, kus väeosa väljaõppetingimustest andis ülevaate pataljoni ülem kolonelleitnant Hando Tõevere. Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste rakendusuuringute keskuse ülem kolonelleitnant Sten Allik tutvustas Eesti kaitsestrateegiat, sõjalist haridust ning väljaõppe rolli Eesti kaitseväes.

Töörühm on NATO ja partnerriikide haridust ja väljaõpet arendanud viimased 43 aastat. Praegu tegeldakse nüüdisaegse õpikeskkonnaga, arendatakse e-õpet ja lõimitakse seda sõjalisse väljaõppesse, luuakse ühiseid kursusi ning jagatakse neid liikmesriikide ja partnerite vahel. Samuti töötatakse välja haridus- ja väljaõppealaseid juhiseid, doktriine ja  terminoloogiat, metoodikat NATO ametikohtade mehitamise hindamiseks  jm.

NATO väljaõpperühma ülesanne on suurendada alliansi liikmete ja partnerite vägede professionaalsust ning koostalitlusvõimet väljaõppe koordineerimise ning ühiste treeningute, harjutuste ja hindamiste kaudu.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused (KVÜÕA) on Eesti rahvusliku sõjateaduse nurgakivi, oma partneritega tehakse koostööd ülemaailmselt. KVÜÕA kõrgema sõjakooli põhikursuse maa-, mere- või õhuväe õppesuuna lõpetajad saavad rakendusliku kõrghariduse sõjalise juhtimise erialal ja nooremleitnandi auastme.

Kohtumisel osaleb 36 esindajat 22 NATO ja partnerriigist, kohtumist korraldavad Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles