Nõo hakkab ehitama muusikakooli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Juhan Kutti ettekujutus Nõo uuest muusikakoolist. Ülemisel pildil on eskiis hoone tulevasest välimusest, vaadatuna Tartu ja Lätte tänava nurgalt, alumisel aga vaatepilt pargi poolt.
Arhitekt Juhan Kutti ettekujutus Nõo uuest muusikakoolist. Ülemisel pildil on eskiis hoone tulevasest välimusest, vaadatuna Tartu ja Lätte tänava nurgalt, alumisel aga vaatepilt pargi poolt. Foto: eskiis

Juba kümme aastat tagasi otsustas Nõo vallavolikogu, et praegusi ruume ei saa muusikakoolile sobivaks muuta ning ehitada tuleb hoopis uus hoone. Võttis aega mis võttis, aga möödunud nädalal allkirjastas vald uue maja ehituslepingu.

Vallavanem Rain Sangernebo selgitas, et nüüd on kõik eeltööd tõepoolest tehtud ning 16. oktoobril seisab ees esimene ehituskoosolek riigihankekonkursi võitnud E&G OÜga.

«Julgen arvata, et pärast 20. oktoobrit hakkab ehitus pihta,» sõnas ta.

Pikalt oodatud

Praegu tegutseb Nõo muusikakool 1950. aastatel ehitatud majas, kus esmalt töötas ühiselamu. Muusikakooliks kohandati see 1972. aastal, kuid tegelikult maja selleks otstarbeks lihtsalt ei sobi. «Oleme oma tingimustelt 1970ndates,» tõdes muusikakooli direktor Ailen Soe.

Ka vallavanem nõustus, et hoones lihtsalt pole võimalusi, mis vastaksid ettekujutusele nüüdisaegsest õpikeskkonnast.

Aegade jooksul on vald korduvalt kaalunud vana maja remonti, kuid ikka ja jälle on jõutud tõdemusele, et seda ei ole võimalik ümber ehitada ega parandada. 2004. aastal otsustas volikogu, et vana ümber ehitama ei hakata ning rajada tuleb uus.

Sellest ajast on vald püüdnud ehituseks vajalikke summasid saada mitmest fondist, kuid esialgu edutult.

Lootusekiir tärkas 2012. aastal, mil Tartu linn otsustas, et ta ei osale noortekeskuste programmis, ning sihtasutus Innove pakkus sealt saadavat raha omavalitsustele.

Nõo haaras sellest kohe kin­ni ning sai muusikakooli ehitamiseks 480 000 eurot. Haridus- ja teadusministeerium otsustas toetada valda veel 106 000 euroga, et katta ka euroabiks kõlbmatu käibemaksu osa. Valla omafinantseering on 86 000 eurot.

Esimese riigihankekonkursiga sel kevadel ei õnnestunud majale ehitajat leida, sest firmade ootused olid liiga suured. Teine konkurss aga õnnestus. «Hinnad ehitusturul on langenud meie kasuks,» rõõmustas Sangernebo. Tema sõnutsi saab vald hoone nüüd üle 130 000 euro odavamalt.

Hea akustika

Uue muusikakooli tahab vald valmis saada kümne kuu jooksul, et teha maja uksed lahti tuleva aasta 1. septembril. Eksperdid hindasid, et kümme kuud on selliseks ehituseks mõistlik aeg, rääkis vallajuht. Ehitus läheb käima Tartu ja Lätte tänava nurgal ehk kahele Nõo koolimajale üsna lähedal.

Veidi alla 600-ruutmeetrise põrandapinnaga majast saab taasiseseisvunud Eestis üks väheseid uusehitisi, mis on projekteeritud ja saab ka ehitatud spetsiaalselt muusikakooli vajadusi silmas pidades. Muu hulgas pani arhitekt Juhan Kutti suurt rõhku ruumide akustikale. Tuleb ka 60–70 inimest mahutav saal, et rahvas saaks õpilaste pillimängu nautida.

Vana hoone plaanib omavalitsus kolimise järel maha müüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles