Otse raja äärest: Tartu linnamaratoni võitis tallinlane Tõnu Lillelaid

Vahur Kalmre
, Postimees/Tartu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Lillelaid Tartu linnamaratoni võitjana finisis.
Tõnu Lillelaid Tartu linnamaratoni võitjana finisis. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna joostakse Tartu linna tänavatel järjekordne linnamaraton. Kell 9 anti start täispikale maratonile, millele on ennast registreerinud 575 spordisõpra. Kell 10.30 alustasid need, kes lähevad jooksma 21,1 kilomeetrisele rajale. Kell 13.30 algab 10 kilomeetri pikkune sügisjooks.

Tartu linnamaratoni esikolmik.

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Viimane mees rajal.

Kell 12.40 oli viimane mees rajal - number 258 all jooksev 1935. aastal sündinud Eino Tolga Ida-Virumaalt - jõudnud 27. kilomeetrile.

Foto: Risto Mets / Postimees

Poolmaraton (21,1km).

Poolmaratoni läbis kõige kiiremini tartlane Kaur Kivistik (1:09.55). Talle järgnesid teisena Raivo Alla (Tallinn, 1:10.10) ja kolmandana Ivar Ivanov (Võru, 1:11.44). Naistest võitis poolmaratoni tartlane Lily Luik, kes lõpetas üldjärjestuses üheksandana (1:18.54).

Naiste võitja.

Naistest oli Tartu linnamaratonil parim Annika Vaher (3:09.27).

Foto: Margus Ansu / Postimees

Maratonirajalt.

Ihastes elatakse maratonijooksjatele kaasa. Tehtud on oma teeninduspunktid, muusika mängib. Soovijad saavad spordijooki, soolast vett ja vajadusel tohib küsida muudki, mida majapidamises leidub, teatab reporter Risto Mets maratonirajalt.

Foto: Risto Mets / Postimees

Jooksjatele elatakse rõõmsalt kaasa.


Finiš.

Tartu linnamaraton: 1. Tõnu Lillelaid (Tallinn) 2:32.52; 2. Mario Mustasaar (Tartu) 2:34.31; 3. Rait Ratasepp (Tartu) 2:36.53; 4. Jonathan Rosenbrier (Inglismaa) 2:40.43; 5. Sander Jürs (Tallinn) 2:40.54; 6. Vahur Teppan (Tartu) 2:42.39; 7. Priit Ailt (Tallinn) 2:44.32; 8. Valdis Nilovs (Läti) 2:45.17; 9. Sander Hannus (Tartu) 2:46.19; 10. Alar Abram (Harju) 2:46.45.

Finis.

Tartu linnamaratoni võitis tallinlane Tõnu Lillelaid.

Foto: Margus Ansu / Postimees

Maratonijooksjad rajal.

Foto: Risto Mets / Postimees

Liider Toomemäe tõusul.

Tõnu Lillelaidil jääb veel lõpuni paar kilomeetri. Teisena jookseb Mario Mustasaar, kolmandaks on tõusnud Rait Ratasepp.

Postimehelased rajal.

28. kilomeetrile on jõudnud Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik. Postimehelasi on rajal teisigi.

Foto: Risto Mets / Postimees

37. km

Liider on endiselt Tõnu Lillelaid. Teisena jookseb Mario Mustasaar (458, pildil), kolmandana Mustasaarest juba umbes 500 m maha jäänud Hasso Paap, teatab reporter Signe Ivask raja äärest. Paabule aga on jõudsalt lähenenud neljandana jooksev Rait Ratasepp.

Foto: Margus Ansu

Liider.

Fotograaf Margus Ansu tabas liidri Tõnu Lillelaiu Kroonuaia silla juures.

Foto: Margus Ansu / Postimees

Tõnu Lillelaid juhib jätkuvalt.

Tartu linnamaratoni liider Tõnu Lillelaid läbis 31. km märgi Eedeni kaubanduskeskuse juures, annab teada reporter Risto Mets. Vahe jälitajatega on suurenenud kahele minutile. Teisena-kolmandana jooksevad koos ikka Hasso Paap ja Mario Mustasaar, neljandana läbis 31. km märgi Rait Ratasepp, tema kaotab eesjooksjatele juba umbes neli minutit.

Foto: Risto Mets / Postimees

Jooksjad rajal.

See seltskond on endale eesmärgiks võtnud läbida täispikk maraton viie tunniga. Hetkel on nad jõudnud 14. kilomeetrile.

Foto: Risto Mets / Postimees

21,1 km jooks.

Kell 10.30 anti start ka poolmaratonile (Margus Ansu foto), kuhu on ennast registreerinud 725 jooksjat.

Foto: Margus Ansu / Postimees

Esimene naine poolel maal.

Tartu linnamaratoni poolele maale jõudis ka esimene naine, number 23 all jooksev Annika Vaher (Saaremaa), annab teada rajal jooksjaid saatev reporter Risto Mets.

Foto: Risto Mets / Postimees

Pool maad läbi.

Foto: Risto Mets / Postimees

Veel hetki poolelt maalt, kui jooksjad on jõudnud järjekordsesse teeninduspunkti: 31 - Kaido Saar Jõgevalt ja 28 - Viktor Gromov Venemaalt.

Pool maad läbi.

Hetk maratoni poolel maal, raja järjekordses teeninduspunktis (pildil tallinlane Rain Seepõld).

Foto: Risto Mets / Postimees

Pool maad läbi.

Tartu linnamaratoni juhib Tõnu Lillelaid (poole maratoni aeg 1:14.41). Talle järgnevad koos jooksvad Hasso Paap ja Mario Mustasaar (1:15.44).
 

Kesklinnas

Samal ajal, kui täispikal maratonil osalejad on rajal ning liidrid hakkavad jõudma poolele maale, valmistuvad Tartu kesklinnas oma jooksudeks lapsed.

Foto: Margus Ansu / Postimees

17,5. km.

Sellel kohal ootab jooksjaid ees raja esimene kruusalõik, annab infot reporter Risto Mets. Liidrid on endised. Ees tallinlane Tõnu Lillelaid (578), talle järgnevad umbes 400 m kaugusel tartlased Hasso Paap ja Mario Mustasaar.

Foto: Risto Mets / Postimees

13. km.

Ees on endiselt tallinlane Tõnu Lillelaid (578). Talle järgnevad nüüd minutilise vahega grupist eraldunud Hasso Paap (4) ja Mario Mustasaar (458).

Foto: Risto Mets

10. km.

Foto: Risto Mets / Postimees

Jooksu juhib Tõnu Lillelaid (578). Talle järgneb umbes minutilise vahega neljameheline grupp: Hasso Paap (4), Mario Mustasaar (458), Rait Ratasepp (3) ja Vahur Teppan (9).

Start on antud.

Foto: Margus Ansu / Postimees

Stardi eel.

Tartu Postimehe reporterid Signe Ivask ja Risto Mets ning fotograaf Margus Ansu on maratoniraja ääres, et sealt otse edasi anda, mis parajasti maratonirajal sünnib.

Stardi eel.

Klubi Tartu Maraton kinnitusel on täispikale maratonile minemas 575 spordisõpra. Poolmaratonile ehk 21 km jooksule stardib 725 jooksjat. 10 km jooksul osaleb 1105 jooksusõpra, kellele lisanduvad 83 tudengimaratonil osalejat. Viimased jooksevad samuti 10 km. Kepikõnnile, mille distants on samuti 10 km, on startijaid 316.

Stardi eel.

Foto: TPM

Kolmanda Tartu linnamaratoni start antakse kell 9 Vabaduse puiesteelt, finis on Raekoja platsil. Vabaduse puiesteelt suunduvad jooksjad Karlova linnaossa, sealt üle Sõpruse silla Annelinna ja Ihastesse, sealt edasi tuleb rada mööda Emajõe kaldapealset kuni ujulani, pöörab tagasi ning läheb üle Kroonuaia silla Supilinna ja Toomemäele ning sealt juba finisisse Raekoja platsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles