Tartu linn saab omastatud haridusraha tagasi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusjuhtide omastamisskandaal sai alguse 30. märtsil 2011.
Haridusjuhtide omastamisskandaal sai alguse 30. märtsil 2011. Foto: Repro

Tartu haridusjuhtide omastamisskandaali asjaosalistelt peaks linnal õige pea käes olema pool summast, mille kohus kahju hüvitamiseks neilt välja mõistis. Linnavalitsus hindab tulemust oodatust paremaks.

«Mina julgen võtta seisukoha, et meie kartused olid kohtumenetluse käigus ja pärast kohtuotsuse jõustumist hullemad,» ütles Tartu linnasekretär Jüri Mölder eile. «Oleme juba saanud tagasi rohkem, kui oleme lootnud. Kui viimane tehing ka õnnestub, siis on pool käes. Näha oli, et need, kelle vastu oli nõue suurem, ei ole väga tahtnud koostööd teha.»

Kahe kohtuotsusega mõisteti haridusjuhtide omastamisskandaalis süüalustelt Tartu linna kasuks välja umbes 160 000 eurot, linn on juba kätte saanud üle 38 000 euro.

Kohtu mõistetud summa on täies ulatuses linnale ära maksnud Tartu haridusosakonna endine juhataja Boris Goldman, kes pidi tasuma 8737,98 eurot. «Temal lõppes aasta tagasi see asi. Tema vastu meil nõudeid ega etteheiteid talle ei ole,» ütles Mölder.

Agressiivsed meetodid

Täiel määral on oma kohustused õiendanud endine Kivilinna gümnaasiumi direktor Ants Serk, kellelt oli kohtuotsusega välja mõistetud 11 561,53 eurot.

Annelinna gümnaasiumi endiselt juhilt Jevgenia Linde­valdtilt on linnal saada suurem summa ja Möldri sõnul temalt raha sissenõudmisega tegeldakse. Lindevaldt on ära õiendanud 16 715,68 eurot.

Mölder rääkis, et osa sellest on kinni peetud pensionist, osa saamiseks tuli peatada üks vara kinkimise tehing.

«Oleme olnud agressiivsed täitemenetluses vara tagasivõitmisel,» ütles Mölder. «Oleme täies mahus kasutanud seda arsenali, mida seadus meile annab.»

Mölder ütles, et usutavasti õnnestub linnal neil päevil kätte saada suurem summa, mis on välja mõistetud ettevõtjalt Andres Antilt, 42 877,44 eurot. «Jutt on ühe kinnistu müügitehingult linnale laekuvatest summadest. Meie nõusolekuta ei saa müüa, tehing käib nii, et raha jõuab meile notari deposiidi kaudu,» ütles Mölder.

Kuna lõviosa sellest rahast on Antilt välja mõistetud Lindevaldtiga solidaarselt, väheneb sellega ka linna nõue Lindevaldti vastu.

Samati solidaarselt on kahju välja mõistetud mitmelt asjaosaliselt ning linna asi ei ole, kes neist raha ära maksab ja kuidas nad omavahel asjad ära klativad.

Kõige rohkem on nõudeid Irina Aabi vastu, kellelt linn on seni täitemenetluse kaudu saanud 51 eurot ja 88 senti. Täitemenetlus jätkub. Võru kohtutäitur Taive Peedosaar on koostanud 17. septembril Aabile kuuluva kinnisasja arestimise akti. Kinnisasja hind on 85 000 eurot ja kinnistu võõrandatakse täitemenetluse käigus.

Linn ei esita nõuet endisele kommertsgümnaasiumi direktorile Priit Hännile, kellelt kohus mõistis solidaarselt Aabiga välja 3687 eurot, kuid kes tegi juhtunu uurimisel linnaga koostööd.

Omastamine mitmel moel

Omastamisi korraldati mitmel viisil. Kolmele koolile telliti kahe äriühingu nimel koostatud fiktiivseid arveid kaupade eest, mida õppeasutused tegelikult ei ostnud. Koolide juhid kinnitasid saadud fiktiivsed arved, mille alusel tegi linn ülekanded fiktiivse arve väljastanud äriühingule, ning saadud raha omastati.

Peale selle lasi haridusosakonna juht tellida Tallinna kaubamaja kinkekaarte, mis võeti endale ning millega tasuti enda, perekonnaliikmete, lähisugulaste ning ühe osaühingu ostude eest Tartu ja Tallinna kaubamajas, kinkekaarte anti ka teistele isikutele.

Lisaks selgus, et koolitusteenuste sildi all kulutati linna raha majutusele, spaa­külastus­tele ja toitlustamisele.

Ka tellisid Aab ja tema elukaaslane Jüri Karu haridusosakonna nimel mitmesuguseid kaupu, sealhulgas tehnikat, raamatuid, kohviube, kuid jätsid need endale.


----------------------------------------------------

Tartu maakohtus mõisteti 22. märtsil 2012 Tartu linna kasuks välja:

Boris Goldmanilt 8737,98 eurot,

Jevgenia Lindevaldtilt 39 171,47 eurot,

Andres Antilt 4 885,54 eurot,

Jevgenia Lindevaldtilt ja Andres Antilt solidaarselt 37 991,90 eurot.

Tartu maakohtu 14. jaanuari 2013 otsusega, mida Tartu ringkonnakohus sama aasta 7. oktoobri osaliselt muutis, mõisteti Tartu linna kasuks välja:

113 414,40 eurot Irina Aabilt (suur osa sellest sama nõue, mis Lindevaldti ja Anti vastu),

11 561,53 eurot Irina Aabilt ja Ants Sergilt solidaarselt,

3687,06 eurot Irina Aabilt ja Priit Hännilt solidaarselt,

3374,54 eurot Irina Aabilt, millest 223,69 eurot Irina Aabilt ja Jüri Karult solidaarselt,

11 943,34 eurot Irina Aabilt ja Jüri Karult solidaarselt.

29. septembriks oli laekunud:

Boris Goldmanilt kohtuotsusega väljamõistetu täies ulatuses ehk 8737,98 eurot,

Jevgenia Lindevaldtilt on laekunud 16 715,68 eurot,

Ants Sergilt kohtuotsusega väljamõistetu täies ulatuses ehk 11 561,53 eurot,

Jüri Karult 1206,84 eurot,

Irina Aabilt täitemenetluse kaudu 51,88 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles