Vastse-Kuustes püüti rekordkarpkala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Davet Dorbek püütud 18,5 kilogrammise karpkalaga.
Davet Dorbek püütud 18,5 kilogrammise karpkalaga. Foto: Erakogu.

27.juulil püüti Vastse-Kuuste paisjärvest 18,5 kilogrammi kaalunud karpkala. Seni kehtinud Eesti rekord löödi 100 grammiga. Hiigelkala püügiau jagavad Lõuna-Eesti Kalastajate Klubi liige Andre Kahar ja Davet Dorbek.


Eesti karbipüügirekord püsis 62 aastat. Senine rekordkala püüti 1948. aasta märtsis Lohja järvest ning kaalus 18,4 kilo.


Kalameeste sõnul on püütud ka suuremaid karpkalu, kuid paraku pole nende püük ametlikult registreeritud ja seega võime need juhtumid kirjutada kalamehejuttude kategooriasse.


Karbipüügi maailmarekord kuulub aga britt  Martin Lockele, kes püüdis Prantsusmaal asuvast Rainbow järvest 42,64 kilo kaaluv hiigelkala.

Karpkala (Cyprinus carpio) on sasaani kultuurvorm, keda nimene on toiduks kasvatanud väga palju aastaid. Eestisse toodi karpkala 1890ndate lõpus.


Teda kasvatatakse mitmetes kasvandustes kuid karpi leidub ka looduslikes veekogudes. Eristatakse soomus- ning peegelkarpkala (vähese soomusega).


Karpkala tarkus, hea mälu ning kõrge ohutunne teeb ta ahvatlevaks püügiobjektiks põnevast peibutuspüügist lugu pidavatele kalameestele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles