Teoreetiline füüsik: maalimine lõdvestab

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inna Rebane pani oma maalide näitusele välja ka värskeimad. Need on valminud tänavu suvel Peipsi-äärsetes külades.
Inna Rebane pani oma maalide näitusele välja ka värskeimad. Need on valminud tänavu suvel Peipsi-äärsetes külades. Foto: Kristjan Teedema

Teadlaste Öö festivali raames saavad Tartu ülikooli uhiuue Physicumiga tutvujad vaadata koridorigaleriis kunstinäitust. Maalide autor on samast majast – füüsikainstituudi vanemteadur  füüsikadoktor Inna Rebane.

Mis on teie põhitegevusalad teoreetilises füüsikas?

Minu esimene teadustöö temaatika oli lisanditsentrite sekundaarse kiirguse ajast sõltuvate spektrite teooria akadeemik Vladimir Hižnjakovi juhendamisel. Peale spektraalsälkamise avastamist, milles olid osalised ka teised teadlased, tegelesin valgusimpulssidega spektraalsälkamise teooriaga.

Aastatuhande vahetusel sai väga aktuaalseks ühe molekuli spektroskoopia, kus üheks küsimuseks oli, miks ühe ja sama aine erinevate molekulide joonelaiused on erinevad. Pakkusin siis välja ühe võimaliku seletuse.

Teie kabinetis torkab praegu silma tore loominguline segadus: laudadel ja toolidel on laiali laotatud artiklid ja raamatud, arvutiekraanil on lehekülg täidetud hirmpikkade valemitega. Mis on teil käsil?

Minu šeff Vladimir Hižnjakov ütles, et vaja oleks arvutada kahe valgusimpulsi neeldumist, lähtudes meil välja töötatud ajast sõltuvate spektrite teooriast.

Physicumi esimesel korrusel on koridorigaleriis 15 teie maali, mis on valminud vabas õhus, nagu kinnitab prantsuskeelne näituse pealkiri «Plein air». Kus olete need maalid loonud?

Läksin 2001. aastal Tartu ülikooli avatud ülikooli suvekursustele. Kursusi juhendab Anne Parmasto. Meil on tore seltskond, kellega koos käime suviti erinevates kohtades nädal aega maalimas, sel suvel olime Peipsi ääres.

Näituse saateks olete kirjutanud, et õppisite maalimist Silvia Jõgeveri käe all Tartu lastekunstikoolis. Miks te otsustasite nüüd oma kunstiharidusteed jätkata?

Esiteks seepärast, et vaimne töö on kohati väga pingeline. Maalimine on täiesti teine tegevus, sobib hästi lõdvestuseks ja ka eneseväljenduseks. Ja ilmselt jäi lapsepõlves midagi pooleli.

Kas te maalimise ajal mõtlete valgusimpulssidele ja füüsikale?

Ei mõtle, ma mõtlen maalimisel olevale tööle.

Kas te mõtlete füüsikuna tööl olles mõnikord maalimisele ja kunstile?

Ei mõtle. Aga kui ma olen reisidel, püüan käia maalinäitustel galeriides ja kunstimuuseumides, kuid rohkem mõjub mulle arhitektuur. Vaimustun ruumist ja avarusest, eriti katedraalides Roomas, Pariisis, Londonis, Milanos.

Physicumi direktor Jaak Kikas avaldas Facebookis rõõmu, et füüsikainstituudi uue hoone avamisega avati koos teie maalide näitusega ka koridorigalerii. Nii et ta on kunstist ja galeriist väga huvitatud?

Jaak Kikas kui instituudi direktor on huvitatud galeriist ja teiselt poolt on Anne Parmasto kui Tartu ülikoolis maaliüliõpilaste õpetaja huvitatud kohast, kus õpilaste töid näidata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles