Päeva parki kerkib kolmteist kortermaja

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Üheksa aastat vaidlusi selle üle, kuidas taashoonestada Päeva tänava pargina tuntud ala Karlova servas, jõudis vahefinišisse, kui linn saatis detailplaneeringu eskiisi avalikule arutelule.

Tartu abilinnapea Jarno Laur ütles, et üldiseks jooneks on seal võetud kolmekorruseliste kortermajadega hoonestus, mõni maja oleks kahekorruseline, ja säilib ka üldplaneeringus ette nähtud pargiala Tähe tänava ääres. See pargiala ulatub Pargi tänava ristmikuni.

Laur tõi veel välja, et hoonestamine peab käima arhitektuurivõistluse kaudu ja et eraldi on toonitatud, et ühe korteri kohta peab olema auto parkimise koht. Need on kavandatud soklikorrustele.

Ühtekokku on sellele 1,7 hektari suurusele alale kavandatud 13 kortermaja.

Laur märkis, et eskiisi tegemisel on üritatud säilitada harjumuspäraseid jalakäigusuundi. «Kruntide juurdepääsutee kopeerib sissetallatud rada Pargi sauna juurest Tähe tänavale. See jääbki edaspidi vabaks läbikäigukohaks,» sõnas ta.

Parem kui paljas vesi

Kõnealune planeering on väga pika ajalooga ja selle koostamine on kulgenud mitme kannapöördega, seega arvas Laur, et ka käesoleva eskiislahenduse seletamisega tuleb linnavalitsusel omajagu tegu.

«Hea kompromiss ongi see, kui keegi väga rõõmus ei ole,» sõnas Laur. «Karlova selts tahaks muruväljakut, arendajad viiekorruselisi maju, aga jäi kahe-kolmekorruseline segahoonestus. Minu arusaamise järgi peaks sobima küll, see rikastab Karlova miljööd igatpidi.»

Ala jaguneb mit­me omaniku vahel. Üks omanikke, Mart Avarmaa, iseloomustas praegust lahendust sõnadega «parem ikka kui paljas vesi».

Tema ostis oma maatüki siis, kui linna üldplaneering lubas sinna viiekorruselisi maju, samamoodi on üldplaneeringus kirjas ka praegu, kuid linn tahab minna üldplaneeringu muutmise teed.

Avarmaa meelest on talle kui omanikule kolme korruse piirang samm tagasi, kuid sammuks edasi nimetas ta asjaolu, et planeeringuga üldse edasi liigutud on. Seda on koostatud juba üheksa aastat ja eskiisi avalikustamisele saatmine pole ju asjaajamise lõpp.

Karlova seltsi linnaruumitoimkonna liige maastikuarhitekt Edgar Kaare hoidus eile kommentaaridest planeeringu eskiisi kohta põhjendusel, et on Saksamaal tööd tegemas ja viimase aasta jooksul ei ole selle planeeringuga aktiivselt tegelenud.

Tartu planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku meenutas, et selle ala detailplaneeringut hakati koostama siis, kui suur osa alast kuulus riigile. Kui maa müüdi eraomandisse, läksid prügikasti kõik toonased joonised ja kokkulepped.

Siis aga seiskus Päeva pargi planeering Karlova teemaplaneeringu koostamise ajaks, et maakasutus enne teemaplaneeringus kokku leppida.

Rahvas arvab

Avalikkuse survel kehtestas linn siis lahenduse, kus pargialast suur osa olekski pargiks jäänud, see aga polnud omanikele vastuvõetav. Kohtus linn kaotas, selle ala teemaplaneering tühistus ja kõik algas otsast peale.

Ehk nüüd on jälle aluseks üldplaneering ja selles näidatud väiksem pargiala piki Tähe tänavat. «Oleksime soovinud suuremat haljasala,» nentis Ran­niku.

«See lahendus on tulnud väga pikaajaliselt, huvisid on tõesti palju, on muinsuskaitselised küsimused ja avaliku ruumi küsimused,» ütles ta. «Meie hinnangul on lahendus niivõrd valmis, et ei ole põhjust nurki rohkem siluda. Paneme eskiisina arutusele ja vaatame, kuidas elanikkond sellesse suhtub. Ongi niimoodi, et kõigil jäi midagi saavutamata. Aga mingisugune linnaehituslik tasakaal siin on ja see lähtub kehtivast üldplaneeringust.»

Päeva 1, Tähe 8, Tähe 10 ja Pargi 15 kruntide detailplaneeringu eskiislahenduse avalik arutelu on 13. oktoobril kell 16 raekoja saalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles