Varinguoht peaks möödas olema

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaama 10 ehitusplatsi kõrge nõlv on puitprussidega toestatud, see peaks välistama uued varingud.
Jaama 10 ehitusplatsi kõrge nõlv on puitprussidega toestatud, see peaks välistama uued varingud. Foto: Kristjan Teedema

Jaama tänava kortermaja ehitusplatsil peaks pinnasevaringute oht möödas olema, sest järsk nõlv on projekti järgi toestatud. Naaberkruntidelt kaovad aga piirangud pärast pinnase tagasitäitmist.

Jaama 10 kortermaja ehitusplatsil oli augustis ja septembri alguses mitu pinnasevaringut, mis ohustasid ehitajate elu ja põhjustasid ettekirjutused nii tööinspektsioonilt kui Tartu linna ehitusjärelevalvelt. Tõsiseim vahejuhtum oli 1. septembril, kui ehitusauku varises mitu kuupmeetrit pinnast ja maakive, mis lõhkusid ehitus­saalungid.

Ettekirjutuse järgi ei võinud töid ohtlikus paigas jätkata enne, kui nõlv on projektikohaselt toestatud. Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et projekt on valmis ja etteheiteid praegu pole. Ettekirjutus on täidetud.

Tõsi, tema sõnul võib minna veel nädalaid või kuid, kui naabrid ehitusplatsist kõrgemale jäävatel kruntidel võivad oma hoove vabalt kasutada.

Ehitusfirma Ravelin projektijuht Enn Sirm ütles eile, et kindlustustöö on tehtud, peale selle on taga terrassiosas suudetud ära valada umbes 80 ruutmeetrit.  

«Kui meil hästi läheb, on meil nädala lõpuks ka tagasein ära valatud ja tagasitäide ära tehtud. Kui uus vihmaperiood tuleb, siis see ei häiri. Ja kui ilm päris ära ei pööra, saame veel täna ühe parempoolse külje lõpuni ära betoneerida õige kõrguseni,» ütles Sirm eile. «Varinguhirm on juba maas.»

Kindlustamine käis tema selgitusel vastavalt konstruktorite tehtud projektile puuprusside ja kaldtugedega vastu kõrget nõlva. Sirm arvas, et ülemistel kruntidel saab liikumispiirangu tühistada, kui tagasitäide on ära tehtud. Ehk isegi nädala jooksul.

Milline õpetussõna on teistele ehitajatele, kel on vaja sarnases kohas ehitada?

«No mis õpetussõna, tuleb ikkagi sõna otseses mõttes projektist kinni pidada. Pidasime nii palju kinni, kui projekt võimaldas. Aga projekti järgi oleks me pidanud lahti kaevama ka ülemiste kruntide aiamaa,» ütles Sirm. «Seda me ei teinud, tulime krundiomanikele vastu, aga see karistas meid kohe. Muud siin midagi ei ole.»

Aint kommenteeris, et ehitust kavandades ei saa siiski eeldada, et naaberkrundile toimetama lubatakse. See peab olema kokku lepitud ja sellega seotud kahjud tuleb heastada.

Ta tõi näiteks, et Soola 2 maja ehitusel muutus probleemiks, kuidas tagada juurdepääs Kalevi 4 maja õuele. Ainus võimalus oli üle peaasjalikult ärimees Naresh Mo­dyle kuuluva Aleksandri 1 krundi, mille eest Mody küsis ka märkimisväärset tasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles