Muinasmajaehitajad otsivad tikutulega ahjumeistrit

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinasaegse maja ehitus Rõuge linnamäel. Pildil Kaisa Haugas.
Muinasaegse maja ehitus Rõuge linnamäel. Pildil Kaisa Haugas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Arheoloogid, kes Rõuge linnamäele viikingiaegset rõhtpalkhoonet ehitavad, jäid ootamatult ilma vastavate oskustega pottsepast ning otsivad nüüd tikutulega meistrimeest, kes oskaks sideaineteta laduda  kerisahju.

Projekti eestvedaja arheoloogiamagistrant Viire Pajuste rääkis, et meister, kes ahju tegema pidi, ei saa paraku tulla ning nüüd on tarvis kibekiiresti leida uus inimene, kes suudaks 30-ruutmeetrisesse hoonesse ehitada kerisahju, mis oleks majas peamine küttekeha. Ahi tuleb kokku panna aga viikingiaegsel moel ehk ilma tsemendi, savi või muude sidusaineteta.

Rõuge linnamäel käib praegu kiire ehitus, et saada püsti hoone seinad. Samal ajal peaks aga alustama ka juba ahju ehitusega, mis tähendab, et vastava meistri leidmisega on kiire. Ahjumeistril, kes oskaks seesugust kerisahju ehitada paluvad projekti eestvedajad ühendust võtta Viire Pajuste telefonil 55 48 781 või e-kirja teel vpajukas@ut.ee.

Arheoloogiaeksperimendi kohta saab teavet koduleheküljelt www.muinasmaja.edicypages.com.

Muinasmaja valmimise videot võib vaadata YouTube'st http://www.youtube.com/watch?v=iXUHc05k12o

Eksperimendist

*Rõuge linnamäe naabrusesse kerkib viikingiaegse savipõrandaga rõhtpalkhoone täismõõdus rekonstruktsioon.

*Hoone ehitamiseks kasutatakse võimalikult ajastukohaseid töövahendeid ja -võtteid.

*Suvel ehitatud hoone võetakse 2011. aasta talvel kasutusse, kui majja asub üheks nädalaks elama 5-6 inimest. Selles eksperimendi faasis kogutakse informatsiooni rauaaegsete elamistingimuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles