Nädala sisustavad teadus ja teadlased

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÖFi korraldajad Helin Haga (vasakul) ja Kai Kaljumäe tutvustavad teadusratast, mis hakkab ringi liikuma kesklinnas ja koolide juures, et näidata lõbusaid ja üllatavaid katseid.
TÖFi korraldajad Helin Haga (vasakul) ja Kai Kaljumäe tutvustavad teadusratast, mis hakkab ringi liikuma kesklinnas ja koolide juures, et näidata lõbusaid ja üllatavaid katseid. Foto: Kristjan Teedema

Selle aasta Teadlaste Öö festival (TÖF) jõuab ka paljudesse Eestimaa väiksematesse paikadesse ja koolidesse. Lisaks on üritus rahvusvaheline, kaasatud on teadlasi üheksast riigist.

Tartu on klassikaliselt jäänud festivali südameks ning Emajõelinnas leiab aset ka enim üritusi, kuid tänavu on TÖF esimest korda nii ulatuslik ja hõlmab ligi 400 sündmust enam kui 20 Eestimaa paigas.

«Oleme 2012. aastast tasapisi kasvanud, aga tõepoolest, nii paljudes kohtades pole korraga varem oldud,» ütles festivali peakorraldaja Helin Haga. Ta lisas, et festivalil on iga aasta kindel temaatika, seekord saadi inspiratsiooni käimas olevast liikumisaastast, seega keskenduvad paljud üritused liikumisele ja tervisele.

Kulminatsioon reedel

Oluline rõhk on tänavu koolide külastamisel ning tänasest reedeni jõuavad teadlased mitmesse pisikessegi asulasse, kuhu varem pole jõutud.

Festivali üheks tippsündmuseks on Baltikumi esimene isetegijate laat ehk Tartu Mini Maker Faire reedel Ahhaa keskuses. Sinna tuleb kohale üle saja nuputaja, meisterdaja, hobi- ja profileiutaja ning disaineri Eestist, Lätist, Rootsist, Venemaalt ja USAst.

«Nad näitavad, mida inimesed oma garaažides, tagahoovides ja keldrites teevad, ning tõestavad, et leidlikkus on tegelikult igal pool meie ümber,» sõnas Haga.

Samal õhtul avavad kõigile huvilistele uksed Tartu ülikooli Chemicum ja Physicum.

Füüsikainstituudi füüsikalise optika labori vanemteadur Kaido Reivelt rääkis, et huvilised saavad vaadata laborite ukse vahelt sisse ning küsida teadlaste käest, kuidas katseid tehakse ning millega füüsikamajas tegeletakse.

Ta lisas, et uues füüsikahoones tegutseb ka teadusbuss, mis korraldab külastajatele töötubasid ning tegeleb meelelahutuslikuma poolega.

Noortele suunatud

Helin Haga sõnul on festivali peamiseks sihtrühmaks noored, kelle seast võib sirguda tulevasi teadlasi, insenere ja mehaanikuid.

Muidugi ei unustata ka täiskasvanuid. Neljapäeval toimub Ahhaas 18+ eriprogramm, see sisaldab näiteks töötubasid, mis on jõukohased ainult täiskasvanutele.

Raekoja platsil on homsest neljapäevani püsti teaduskuplid, kus tehakse teadusteatrit ja on töötoad.

Lisaks räägivad kohvikutes paljude teadusharude esindajad oma eriala haaravamatest teemadest.

Teadlaste Öö on oma nime saanud üleeuroopalisest algatusest European Reasearchers´ Night, reedel toimub enam kui kolmesajas linnas üle Euroopa kõikvõimalikke teadusteemalisi üritusi.

Teadlaste Öö festival

• 21.–26. septembrini üle Eesti.

• Tartu isetegijate laat, teaduskohvikud, -teater ja -ratas, näitused jpm.

• Suurem osa üritusi tasuta.

• Lisainfo ja programm teadlasteöö.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles