Hotellindus toibub majanduslangusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Ehkki tänavu esimese viie kuuga kahanes ööbimiste arv Tartu hotellides võrreldes möödunud aasta sama ajaga 0,4 protsenti, on suuremate hotellide juhtide hinnangul tänavune aasta pisut parem kui mullune.


Tartu hotellide London ja Pal-las juhatuse esimehe Verni Loodmaa sõnul iseloomustab seda aastat järsu turistide vähenemise mõningane pidurdumine. «See, mis toimus eelmisel aastal, oli katastroofi lähedane, kuid sel aastal on olukord paranenud,» nentis ta.

Küll ei saa Loodmaa hinnangul praegu rääkida näitajatest, mis olid neli-viis aastat tagasi, sellest tasemest võib vaid unistada.

Sel suvel loodab Loodmaa saada hotellide täitumuse 60 või heal juhul isegi 70 protsendini ehk tulemuse, mis näitaks, et turistide arv on aastaga siiski mõõdukalt kasvanud.

Hotelli Dorpat tegevjuht Gea Puidak märkis samuti, et 2009. aasta tõi hotellile kaasa suuri negatiivseid muutusi, nagu näiteks aasta alguses 2008. aastaga võrreldes täitumuse ligi kuueprotsendilise langus.

Toona püsis hotellitoa hind Dorpatis veel sama tänu reisibüroode ja konverentsidega seotud broneeringutele.

Tubade hinnad maas
Rääkides hotelli tänavusest täitumusest, täheldas Puidak paariprotsendilist positiivset muutust: 2009. aasta esimese poolaasta täitumus oli 48 protsenti, selle aasta esimese kuue kuu täitumus 50 protsenti. Aasta lõpuks prognoosib Puidak 50-protsendilist täitumust.

2010. aastat iseloomustab Puidaku hinnangul üldiselt stabiliseerumine, ent keskmise toahinna langus. Näiteks 2008. aastal oli toahind Dorpatis keskmiselt üle 700 krooni, tänavu jääb see 550-600 krooni vahele.

Verni Loodmaa peab väga madalaid hotellitubade hindu suureks murelapseks, märkides, et hinnasurve on tänavu veel suurem kui aasta tagasi.

«Müüme praegu oma hotellitube väga mõistlike hindadega kliendi jaoks, aga kaugemas perspektiivis muudab see hotelli edasiste investeeringute tegemise ja hea taseme hoidmise keeruliseks,» nentis ta.

Võrreldes eelmise aastaga on Loodmaa andmetel tulnud hotellitoa keskmist hinda langetada 15–20 protsenti. 
Küsimusele, kas sel aastal on kavas hotellide hinnakirjas veel muudatusi teha, vastas Loodmaa, et hinnakirja korrigeeritakse pidevalt, ent tendentsi, et lähiajal hindu ülespoole korrigeerida saaks, ta pigem ei näe, kuid tahaks väga loota.

Rõhk eripakkumistel
Aastatel 2007 ja 2008 kehtis hotellinduses palju reisibüroodele tehtavaid 10-20-protsendilisi soodustusi letihinnast, tänavu on soodustuste suund pöördunud otse klientidele mõeldud pakettidele ja eripakkumistele, mida võib ühtlasi pidada hotellide suurimaks sissetulekuallikaks.

Gea Puidaku hinnangul hotellid enam letihindu ei kasutagi. Põhirõhk on suunatud turundustegevusele ehk hotelli näitajate pidevale vaatlemisele, et võimalikult kiiresti kehvemal perioodil taas uus eripakkumine korraldada.

Verni Loodmaa tänab suuresti teatreid koostöö eest, tänu neile on koos majutusega teatripakettide abil Tartu siseturismi osakaal märkimisväärselt kasvanud.

Mõlemad hotellijuhid kinnitavad, et konkurents hotellinduses on Tartus tihe ning kumbki ei alahinda rivaale. Oluliseks märksõnaks on teenuse kvaliteet, mille nimel tuleb hotellinduses eriti vaeva näha ja pingutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles