Tartu rattamaratoni lõpetasid esimestena kõrvuti kaks lätlast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna sõidetakse Otepää ja Elva vahel järjekordne Tartu rattamaraton, mis on maailmas suuruselt kolmas maastikurattamaraton. 89 kilomeetri pikkusele põhidistantsile antakse start kell 10 Tehvandi spordikeskusest, finis on Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses. Põhidistantsidele (89 ja 40 km) on minemas üle 5500 ratturi.

Võistluse käik

Finis. Tartu rattamaratoni lõpetasid esimestena kõrvuti kaks lätlast: Andris Smirnovs ja Andzs Flaksis. Võitjaks kuulutati Andzs Flaksis ajaga 2:29.11, mis tähistab uut rajarekordit. Võitja auhinna suurus on 400 eurot. Smirnovsile märgiti ajaks 2:29.12.

Kolmanda koha sai grupifinisi võitnud Alges Maasikmets, 2:31.30.

Palu teeninduspunkti (66,3 km) vahefinisi võitis lätlane Andris Smirnovs (77).

Ees oli neljaliikmeline grupp, kaks eestlast ja kaks lätlast: Smirnovs, Ivo Suur (3), Aksel Nõmmela (14) ja Andzs Flaksis (75). Neile järgnes umbes 30 sekundi pärast suur grupp, mida vedas Erki Pütsep. Lõpuni jäi veel 22,7 km.

Astuvere teeninduspunktis (50,6 km) oli ees seitsmeliikmeline grupp: Nõmmela, Flaksis, Kodanipork, Ainsalu, Smirnovs, Suur ja Petersons. Natuke oli neist maha jäänud Peeter Tarvis. Suurem grupp, kus sees ka eelmise kahe rattamaratoni võitja Erki Pütsep, järgnes liidritele umbes minutilise vahega. Lõpuni jäi sellest teeninduspunktist veel 38 km.

Puka teeninduspunktis (36,5 km) oli ees neljameheline grupp: eestlased Aksel Nõmmela (14), Markku Ainsalu (5), Raido Kodanipork (11) ja lätlane Andzs Flaksis (75). Poole minuti kaugusel järgnes neile neljameheline jälitajate grupp, keda vedas lätlane Smirnovs. Teised kolm olid selles grupis Peeter Tarvis, Ivo Suur ja Arnis Petersons. Lõpuni jäi veel 53 kilomeetrit.

Ande teeninduspunktis (22,9 km) oli ees paarikümnemeheline grupp. Esimesena jõudis teeninduspunkti Aksel Nõmmela, teisena lätlane Andzs Flaksis ja kolmandana Markku Ainsalu. Rattamaratoni lõpuni jäi sellest teeninduspunktist veel 66 kilomeetrit.

Vahefinisi Matul (12,2 km) võitis lätlane Andris Smirnovs. Järgmine vahefinis on Palul (66,3 km).

Tänavusele Tartu rattamaratonile on registreerunud rattureid 16 riigist: Eesti, Läti, Venemaa, Leedu, Soome, Itaalia, Norra, Suurbritannia, Saksamaa, Hispaania, Rootsi, Iirimaa, Hiina, Taani, Jaapan, Valgevene.

Tartu rattamaratoni start on antud. Pikale, 89-kilomeetrisele distantsile on ennast kirja pannud 3386 ratturit. Lühemale, 40-kilomeetrisele rajale, mille start antakse kell 13, läheb 2196 ratturit. Kokku siis 5582 ratturit.

Esimene vahefinis pikal distantsil on Matul raja 12,2 kilomeetril.

Eellugu

Postimehe veebileheküljel näevad huvilised otseülekannet kell 9.40 kuni 15. Ülekande kommentaatorid on Riho Järvelainen ja Sigvard Kukk.

Tartu rattamaratoni peakorraldaja Indrek Kelgu sõnul on rattamaratoni seni saanud jälgida televiisori vahendusel, veebi pole nad ülekandeks varem kasutanud. Kelgu sõnul edastavad videopilti stardialal kolm ja finišis viis statsionaarset kaamerat, lisaks liiguvad rajal kaks mootorratast.

Miks just veebiülekanne? «Internet annab meile sellised võimalused, mida telekanal piiraks,» rääkis Kelk. Nii näiteks näevad pilti ka need inimesed, kes asuvad väljaspool Eestit.

Ülekande režissöör Kristen Kivistik on rattamaratoni ülekandmisega seotud riskidele mõelnud. «Maraton toimub keerulises piirkonnas, päris palju on paksu metsa, kust on signaali väljasaatmine ja kinnipüüdmine raskendatud.» Kui peaks ette tulema, et pilti tõepoolest kätte ei saa, siis manatakse pildina GPS kaart, kus on peal ratturite kiirused ja kus nad parasjagu asuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles