Lavale tuleb uusi vanemuislasi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure peegliga puhketoas lava kõrval rääkisid Vanemuisesse tööle tulekust ja «Deemonite» lavastusest näitlejad Sten Karpov (esiplaanil) ja Piret Laurimaa ning lavastaja Andres Noormets.
Suure peegliga puhketoas lava kõrval rääkisid Vanemuisesse tööle tulekust ja «Deemonite» lavastusest näitlejad Sten Karpov (esiplaanil) ja Piret Laurimaa ning lavastaja Andres Noormets. Foto: Margus Ansu

Vanemuise uuenenud draamatrupi noorimad liikmed tulid lavale ühekorraga lavastuses «Armastan! Armastan! Armastan!». Nüüd saab vaadata samuti uusi, kuid äsjastest tudengitest kogenumaid lavajõude.

Piret Laurimaa, Sten Karpov ja Andres Noormets olid enne Vanemuisesse tänavu tööle tulekut ametis aastaid Endla teatris Pärnus.

Noormets on siin teatris lavastajana võtnud ette rootsi teatrimehe Lars Noréni draama «Deemonid», mis on kirjutatud aastal 1982. Praegune vaataja ei näe Vanemuises 1982. aasta Rootsit, vaid vaatab tänapäeva Eestit.

«Kõik vihjed mingisugusele täpsele lokatsioonile on kõrvale tõstetud, me võime tegevust ette kujutada ükskõik kus, kas või septembrikuises Tartus,» ütles lavastaja.

Kaks perekonda

Tegemist on perekonna-draamaga. Et ühe perekonna draama reljeefsemalt välja tuleks, on taustaks teine pere ja nende dramaatika.

«Üks pere tuleb teisele külla ja satub maailma, mis neile ei ole kaugeltki igapäevane, satub suhteväljale, kus nende salajased olemuse kihid või kired või varjatum mina lihtsalt järsku välja tuleb,» ütles Noormets.

Lavastuse pealkirja «Deemonid» selgituseks rääkis lavastaja, et näitemängus justkui võetakse lahti neid deemoneid, mis kuskil meie seljaajus või alateadvuses pesitsevad ja mis on tihti niimoodi peidus, et me ei teagi neid olemas olevat. Aga on olukordi, kus nad nähtavale tulevad.

«Kuigi pealkiri sinna suunas gaasipedaali vajutab, ei ole tegemist mingisuguse väga sünge ja eksistentsiaalse materjaliga,» lisas lavastaja. «Jah, süngust ja eksistentsiaalsust on küll, aga see, kuidas seda esitatakse, on kohati ikkagi väga naljakas ja kerge.»

Tulek Vanemuisesse

Kuidas juhtus, et te olete nüüd vanemuislane?

«Ma arvan, et teatriorganismid peaksidki mingi ajavahemiku tagant uuenema, ja on hea, et inimesed, kes nendes organismides tööd teevad, ei ole eluaeg ühte kohta naelutatud, kui nad just ei tegele tehnilise poolega,» ütles Andres Noormets. «Loominguline ringikõndimine on täiesti normaalne. Ma elan Viljandis ja tulin lihtsalt Pärnust kodule natuke lähemale.»

Piret Laurimaa mängib «Deemonites» koduperenaist Jennat, kes kasvatab kaht last ja ka oma abikaasat. «Tal on ilmselt mingid salajased kompleksid, mis naabrite juures lahti kistakse talle endalegi üllatuseks,» ütles näitlejanna.

Endlast kutsus ta Vanemuisesse tööle draamajuht Tiit Palu – Piret Laurimaa abikaasa.

«Meil on kaks last, nad käivad nüüd Tartus koolis, ja kuna ma ei taha olla koduperenaine, kes vaevleb komplekside käes, ja et Tiit Palu kutsus mind, siis juhtuski, et ma olen vanemuislane. Ma loodan uut ja huvitavat tööd, ma loodan uuesti ennast avastada uues keskkonnas,» rääkis Laurimaa.

Sten Karpov kehastab noort edukat Franki, kes elab koos endast vanema naisega väga kirglikku elu.

«Vanemuisesse kutsus mind samamoodi Tiit Palu,» ütles Karpov. «Ma töötasin seitse aastat Pärnus. Juba mõnda aega tagasi tekkis tunne, et võiksin ennast harjumuspärasest üles raputada. Minu teinepool on juba kaks aastat olnud Tartus, nii et tundus üsna loogiline talle lähemale tulla.»


Kas teate?

Väikses majas

• Täna kell 19 esietendub Vanemuise väikses majas Lars Noréni draama «Deemonid».

• Lavastaja ja muusikaline kujundaja Andres Noormets.

• Kunstnik Maarja Meeru, valguskunstnik Imbi Mälk.

• Laval Marika Barabanštšikova, Sten Karpov, Piret Laurimaa ja Margus Jaanovits.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles