«Rakett 69» võistlejad selguvad oktoobris

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riin Tamm (vasakul) ja Heli Lukner ei tööta külg külje kõrval küll Phy­sicumis füüsikalise optika laboris, kus see pilt on tehtud, vaid hoopis noorte teadussaates «Rakett 69» kohtunikena.
Riin Tamm (vasakul) ja Heli Lukner ei tööta külg külje kõrval küll Phy­sicumis füüsikalise optika laboris, kus see pilt on tehtud, vaid hoopis noorte teadussaates «Rakett 69» kohtunikena. Foto: Margus Ansu

«Rakett 69» kohtunikud, geeniteadlane Riin Tamm ja füüsik Heli Lukner, on veendunud, et ükskõik mitu saadet noortest keegi vastu peab, avab väikseimgi tuntus neile uusi uksi ning telesaates esinemine annab väärtusliku kogemuse.

Kuigi saates võivad osaleda kõik 16–24-aastased noored, on kohtunike sõnul eeldatavasti kõige lihtsam hakkama saada neil, kel on gümnaasium just lõpetatud või veel käsil, sest siis on kõik teemad hästi värskelt meeles.

Vahel läheb võistlejail vaja ka lihtsalt osavust või head kätt. Näiteks võib olla vaja poolitada õun kahte võrdsesse ossa. Kel see õnnestub täpsemini, see võidab. Enamasti on lahendada aga pisut rohkem nutikust nõudev ülesanne.

Keeruline anum

Heli Lukner meenutas, kuidas kord anti võistlejaile keerulise kujuga anum ning paluti neil leida selle anuma keskmine pindala.

«Seda oleks olnud lihtne teha, kui valada anumasse konkreetne kogus, näiteks üks liiter, vett, ning mõõta ära veesamba kõrgus anumas,» rääkis Lukner, pidades silmas seda, et ruumala on pindala ja vee samba kõrguse korrutis. «Kui anuma seinad ei ole sirged või on anumas erikujulisi objekte, saame sel viisil leida niinimetatud keskmise pindala,» rääkis ta.

Enne registreerima asumist tuleks noortel mõelda esialgu siiski ainult selle peale, mille üle on nad enda puhul uhked ning miks nad soovivad saatesse tulla.

Kui on registreeritud, tuleb oodata kutset esimesele salvestusele Ahhaa keskusesse ja mitte midagi karta, sest sellest osavõtt on vahva kogemus nii või teisiti.

Kandideerijail tuleb läbida loogikat, reaalteadmisi ja osavust proovilepanev teaduslabürint ning ette valmistada üheminutiline ettekanne. «Ühtegi suurt eesmärki ei peaks häbenema ja me ei naera mitte ühegi liiga julge idee üle,» ütles Lukner.

Ta tõi näite eelmisel hooajal teiseks jäänud Janeli Õunast, kes läkitas saatesse osalema kõigepealt oma sõbrad ning alles siis jäi enda peale mõtlema, kuni avastas, et tulgu mis tuleb, aga kui ta ise proovima ei lähe, kahetseks ta seda vist kõige rohkem, ning tuligi kohale.

«Kõik mängijad arenevad saate jooksul palju, ja meie kohtunikena elame neile alati väga kaasa,» lisas Lukner.

Erinevus rikastab

Saate kohtunikest kaks on naised ning selles on samuti oma suur mõte.

«See on väga tähtis, et naised oleksid teaduses nähtaval,» rääkis Riin Tamm.

Heli Lukner lisas, et mehed ja naised on lihtsalt niivõrd erinevad ning loodus armastab mitmekesisust, kuna erinevatel lähenemistel on väga suur tähtsus.

«Miks on looduses iga puuleht teisest natuke teistmoodi?» küsis ta. «Aga sellepärast, et seesama väike erinevus võib ükspäev päästa terve liigi.»

Riin Tamm ja Heli Lukner rõhutasid, et teaduse populariseerimise üks mõtteid on selles, et noored inimesed ei kardaks teadust.

«Kõik need pikad valemid ja keerulised nimetused on inimeste välja mõeldud – sest neid on millegi jaoks vaja olnud,» kõneles Lukner. «Kui sa sellest oled aru saanud, siis taipad, kui tohutult palju loomingulisust teaduse tegemine endas sisaldab. See pakub nii palju eneseteostust ja rahulolu ning õnnelik on inimene just siis, kui tal on elus eneseteostusvõimalus.»

«Rakett 69»

• Eesti Televisioonis 2011. aasta kevadhooajast linastuv teadust populariseeriv telesaadete sari, milles osalejad peavad lahendama loogikat ja reaalteadmisi nõudvaid nuputamisülesandeid.

• Saatesse pääseb 15 võistlejat, kes jagatakse kolmeks meeskonnaks. Igas saates langeb välja üks võistleja. Lõpuks on oluline individuaalne paremus.

• Saate võitja pälvib 10 000 euro suuruse teadusstipendiumi.

• Saate põhikohtunikud on Mart Noorma, Aigar Vaigu, Heli Lukner ja Riin Tamm.

• Registreerimine järgmiseks, viiendaks hooajaks kestab

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles