Eralasteaed vaidleb maavalitsusega

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullerkupu 54-kohaline eralasteaed asub Külitsel.
Kullerkupu 54-kohaline eralasteaed asub Külitsel. Foto: Margus Ansu

Ülenurme vald jätkab Kullerkupu eralasteaiale toetuse maksmist, sest lapsi on seal palju ja hulgast puudustest rääkiv järelevalveakt, mis võiks olla koolitusloa tühistamise aluseks, on vaidlustatud.

Ehkki juba kevadel rääkisid Tartu maavalitsus ja haridusministeerium, et hulga puuduste tõttu on õhus Külitsel asuvalt 54-kohaliselt Kullerkupu eralasteaialt koolitusloa äravõtmine, ei ole see menetlus kuigivõrd edenenud.

Suvel esitas lasteaeda pidava Kullerkupu Arenduse OÜ esindaja advokaat Rene Varul vaide, milles taotles Kullerkupu lasteaias tehtud järelevalve tulemuste kinnitamiseks Tartu maavanema korralduse kehtetuks tunnistamist.

Hulk vastuväiteid

Vaie on üheksa lehekülge pikk, selles on juttu muu hulgas sellest, et haldusorgan ei ole teinud ettekirjutusi väidetavate rikkumiste kõrvaldamiseks ja et on olnud mitmesuguseid menetluslikke rikkumisi.

Maavanem vastas 26. augustil. Muu hulgas on vastuses öeldud, et tuginedes eralasteaia pidaja senisele tegevusele on riikliku järelevalve teostaja koos ekspertidega jõudnud otsusele, et ettekirjutuste tegemine ei ole käesoleva järelevalvemenetluse puhul põhjendatud ega otstarbekas. Riikliku koolitusloa alusel tegutseva õppeasutuse kohustuslike tingimustega vastavusse viimise mõistlik tähtaeg oleks vähemalt üks õppeaasta, mille jooksul ei saa lapsed põhiõigusjärgset kvaliteetset alusharidust.

Järelevalve teostaja hinnangul puudub lasteasutuse pidajal püsivalt suutlikkus pidada lasteaeda nõuetekohaselt.

Nüüd on Kullerkupu Arendusel aega septembri lõpuni, et vaidlust jätkata kohtus, sest maavalitsuse vaidlustamise võimalused on ammendunud, selgitas Tartu maavalitsuse hariduskorralduse peaspetsialist Kairi Kampus.

«Kui nad asja 26. septembriks kohtusse esitavad, siis algab see kohtutee,» rääkis ta.

Järelevalve tulemusi kajastavat akti vaidlustab Kullerkupu Arendus juba teist korda. Esimese vaidlustamise järel tegi maavalitsus akti ümber ja jättis Kampuse sõnul välja n-ö pehmed punktid, mida saab kirja panna õppetundide vaatluse põhjal. Ent õppeasutusele kohustuslike asjade, nagu direktori, õppekava ja arengukava puudumist tema sõnul vaidlustada ei ole võimalik.

Vald jätkab maksmist

«Neid ei ole vaidlustatud ja nad ei ole nende puuduste kõrvaldamiseks ka mitte midagi teinud. Tegelikult on nad aasta algusest olnud puudustest teadlikud, aga nad pole ühtegi hakanud likvideerima,» sõnas Kampus.

Tema sõnul on haridusministeerium võtnud hoiaku, et kuni vaidlus käib, nemad ei sekku.

Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev ütles, et tema andmetel oli Kullerkupu lasteaia 54 kohast täidetud 39 ja nende eest vald ka maksab. Kuigi Ülenurme vald avas äsja 120-kohalise lasteaia, on kohtadest endiselt vajaka.

Ülenurme vald maksab eralasteaia pidajale ühe lapse kohta toetust üle 500 euro kuus ja sooviks sellest lepingust väljuda. Lepingu lõpetamiseks on üks väheseid võimalusi see, kui lasteaed jääks koolitusloata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles