Tartu otsib Tampere majale uut sisu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tampere maja on küll korda tehtud Tampere linna raha eest, kuid kuulub Tartule.
Tampere maja on küll korda tehtud Tampere linna raha eest, kuid kuulub Tartule. Foto: Margus Ansu

Sõpruslinnade Tampere ja Tartu koostöökeskusena äsja 17. sünnipäeva pidanud Tampere maja Tartus lõpetab senisel kujul tegevuse ning Tartu linnavalitsus otsib sellele uut sobilikku rakendust.

Tampere on teatanud, et soovib loobuda osalemisest Tartus Jaani tänava alguses oleva Tampere maja haldamiseks loodud sihtasutuses. Ühtlasi tähendab, et jääb ära Tampere linna makstav toetus, mis on 30 000 eurot aastas.

Muudatus ei tule üleöö ja ootamatult. Tartu linna juhtidele anti soovist teada kevadel ja terve järgmise aasta on kõik veel vanaviisi. Muudatus tuleb 2016. aasta algusest.

«Tampere linn vaatab üle oma osalemist projektides ja sihtasutustes ning nad on väljendanud seisukohta, et ei pea põhjendatuks kultuuritegevuse toetamiseks majutusteenust pakkuva sihtasutuse ülalpidamist,» ütles Tartu linnasekretär Jüri Mölder. «Tampere linn on valmis sedasama raha panustama otse kultuuriprojektidesse. Kultuurivahetuse täpsemas sisus ei ole linnad veel kokku leppinud.»

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et kui Tampere leiab, et oleks vajalik sihtasutusest välja astuda, ei ole ka Tartul üksi mõtet seda sihtasutust pidada ja Tampere majale tuleb leida sobilik rakendus, mis vastaks Tartu huvidele ja vajadustele.

Tampere maja on küll omal ajal korda tehtud Tampere linna raha eest, kuid kuulub Tartule. Maja on olnud omamoodi soome kultuuri esindus ja soome seltside kooskäimise koht, lisaks ka kuue toaga majutusasutus, kus on 18 voodikohta. Majutusasutust on doteeritud ja ise end ära majandada ei suudaks, ütles Klaas.

Mölder lisas, et maja toimimise lõpetamisest kultuuriesinduse ja seltside kogunemiskohana pole keegi rääkinud. «Mis iganes uus sisu sellele leitakse, see funktsioon ei kao,» sõnas Mölder.

Linnapea Klaas ütles, et mõtted, mida selles majas teha, on üsna algusjärgus ja kõik head ideed, kuidas seda rakendada, on teretulnud.

«Ühe variandina on kõlanud Tartu innovatsioonimaja loomise mõte. E-Riigi Akadeemia on Tartus, nemad otsivad tööruume. Linnavalitsusel on hea koostöös Smart City Labi­ga, mis oma tegevuses haakuks E-Riigi Akadeemiaga,» rääkis Klaas.

«Sellisel juhul võiks ka mõelda, et linnavalitsuses linna arengu ja strateegiliste teemadega tegutsevad töötajad on võib-olla mõtet sellesse majja viia. Et nende vahel oleks rohkem sünergiat. Aga kõik need on tõesti lihtsalt ideed, mida on veeretatud. Millegi konkreetseni pole veel jõutud,» lausus linnapea.

Mölder märkis, et kuivõrd hoone on korrastatud sõpruslinna raha eest, ei saa majale anda suvalist sisu, teema on tundlik ja sisu peab olema Tam­pere poolt aktsepteeritav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles