Kursus kohtus näitusegaleriis kolm aastakümmet pärast lõpetamist

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kääp on andnud näitusele kaks aktiskulptuuri.
Margus Kääp on andnud näitusele kaks aktiskulptuuri. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kõrgema kunstikooli galerii Noorus (Riia 11) esimesel korrusel saab veel viimaseid päevi vaadata näitust «Kuulsuste allee».

Väljapanek tähistab 30 aasta möödumist ühe Tartu kunstikooli kursuse lõpetamisest. Näitus on toonud kokku üle 30 autori teose väga erinevatelt kunstialadelt.

Sisenemisel hakkab silma valgusti, mille on disaininud Tõnis Vellama. Selle taga on seinal suuremõõtmelised maalid sarjast «Puuinimene», mille autor on Mart Rand.

Graafika, maali, keraamika, tekstiili, metalli, naha, puidu, disaini, moe- ja filmikunsti kõrval on esindatud skulptuur. Nii näiteks on Margus Kääp andnud näitusele kaks aktiskulptuuri – mehe ja naise kuju.

Sealsamas taga on näha Ülle Lepiku (Laanemetsa) maale. Näitusesaali taganurgas kiiskab aga Erki Evestuse disainitud tsikkel, ühtlasi saab vaadata tema humoristlikke maale.

Tartu kunstikooli 1984. aastal lõpetanud kunstnike ühisnäituse on kureerinud Jaanus Eensalu ja Epp Margna.

Paljud näitusel osalejad on nii või teisiti seotud Tartu kõrgema kunstikooliga. Nende hulgas on meister, õppejõud, osakonnajuhataja, lõputöö juhendaja ja lõputööde komisjoni liikmeid, aga ka õppivate tudengite emasid ja isasid.

Jaanus Eensalu on Tartu kõrgema kunstikooli meedia- ja reklaamikunsti osakonna juhataja. Tema sõnul lõpetas 30 aastat tagasi kunstikooli üks omapärane kunstnike kooslus, kes on tänini püsinud kunstimaastikul ja rikastanud kunstikultuuri.

«Värskete lõpetajate «sünnipärase eelisõigusega» omasid kõik lennukaid visioone oma tulevikust tunnustatud kunstnikena,» lisas ta.

Näitus püüab vastata muu hulgas sellistele küsimustele. Kas ja kui palju on 30 aastaga arusaamad ja hinnangud muutunud? Kuidas on kiiresti teisenevas reaalsuses vastu pidanud ideaalid, pühendumus, loomevärskus? Kuivõrd on ümber kujunenud loome vormilised võimalused ja kuivõrd on toonased lõpetajad sellega haakunud, uute tehniliste võimalustega kaasa läinud?

Väljapanek kujutab Eensalu sõnul endast loomingut ja elu põimivat kollaaži, pilti, kuhu on pikitud muutunud arusaamu, kunstnikuks olemise eri tahke ja suures annuses koostegemise soojust.

Järgmine väljapanek Nooruse galeriis on Jaanus Eensalu 50 aasta juubelit tähistav personaalnäitus, mis saab vaatamisküpseks nädala pärast. See tõotab tulla tunduvalt mahukam ja ülevaatlikum, kui oli sama kunstniku tööde väljapanek juunikuises kultuurikohvikus Promenaadiviis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles