Linnapea soovib riigikaitsegümnaasiumit Tartusse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea Urmas Klaas.
Tartu linnapea Urmas Klaas. Foto: Margus Ansu

Reformierakonna riigikaitse strateegia arutelu käigus tõusis eelmisel laupäeval päevakorrale ka riigikaitsegümnaasiumi võimalik loomine. Tartu linnapea Urmas Klaas leiab, et Tartu oleks gümnaasiumile kõige sobilikum koht.

Kuna Tartus on kaitseväe ühendatud õppeastutused oma kõrgema sõjakooliga ning lisaks Balti staabikolledž, on linnapea sõnul Emajõelinnas tugev riigikaitse kompetentsus täiesti olemas.

Kas riigikaitsegümnaasium luua mõnest olemasolevast gümnaasiumist või luua täiesti uus kool, on Klaasi sõnul edaspidise arutelu koht.

Jaan Poska gümnaasiumi direktor Helmer Jõgi arvas, et riigikaitsegümnaasiumi mõte on võibolla natukene võõristav. «Meie kooli näitel on näha, et kui õpe on vabatahtlik ja lastel on võimalik valida, teevad nad seda hasartselt ja innukalt,» ütles Jõgi. Ta lisas, et tema meelest oleks õigem riigikaitset pigem mõne mooduli või õppesuunana õpetada.

Kuigi riigikaitse on peaaegu kõikides Tartu üldhariduskoolides valikainena olemas, peab linnapea eraldi riigikaitsegümnaasiumit siiski vajalikuks, sest seal hakatakse suuremat rõhku panema riigikaitsega vahetumalt seotud ainetele.

Õpetaja Tõnis Assoni sõnul tuleb riigikaitsegümnaasiumi puhul eelkõige lahti mõtestada, mis on selle sisu ning mida selle õppega eelkõige soovitakse õpilastele anda ning mis saab pärast gümnaasiumi lõpetamist.

«Minu jaoks on see kontseptsioon veidi lahtine, kuid iseenesest oleks see tehniliselt teostatav, sest Tartus on õppeasutused, millel on ressurssi ja kaadrit,» nentis ta.

Gümnaasiumi mõte kõige valem pole, arvas staažikas riigikaitseõpetaja Tiit Kaber. Ta lisas, et Eestis võiks üks niisugune riigikaitse kallakuga kool olla, sest paljudel noormeestel on juba varakult selge, et nad soovivad tulevikus minna sõjakooli. «See oleks hea, sest poisid saaksid ettevalmistuse ning neil oleks sõjakoolis lihtsam hakkama saada.»

Seda, kas ja millal võiks selline kool Tartusse tulla, linnapea Urmas Klaas arvata ei osanud, sest gümnaasiumi loomine eeldab valitsusasutuste vahel läbirääkimisi ja koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles