Ametkonnad ei näe paplite saagimises eksimust

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rajatava Põvvatu–Luunja kergliiklustee ääres kasvavad poolesaja-aastased paplid, mille tee projekteerija alles jättis, kuid vallavalitsus otsustas turvalisuse pärast maha võtta. Kohalikud said suurest muutusest teada siis, kui saemehed 5. augustil tööle hakkasid.
Rajatava Põvvatu–Luunja kergliiklustee ääres kasvavad poolesaja-aastased paplid, mille tee projekteerija alles jättis, kuid vallavalitsus otsustas turvalisuse pärast maha võtta. Kohalikud said suurest muutusest teada siis, kui saemehed 5. augustil tööle hakkasid. Foto: Margus Ansu

Põvvatu-Luunja kergliiklustee projekti jäetud paplite maharaiumine Luunja vallavalitsuse kirjaliku otsuseta ei ole kolme ametkonna hinnangul eksimus. 

Tartu Postimees küsis Luunja vallale kergliiklustee rajamiseks toetust eraldanud siseministeeriumilt ning toetust vahendavalt ja raha kasutamist kontrollivalt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) ning projekteerimises ja ehitamises pädevalt majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt, kas tee ehitusprojekti jäetud paplite saagimine on projekti järgi ehitamine või ei.

«Tiheasustusalal asuvaid üksikpuid, välja arvatud kasvav mets metsaseaduse tähenduses ja viljapuud, tohib looduskaitseseaduse kohaselt raiuda kohaliku omavalitsuse loa alusel,» vastas siseministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Kaur Kaasik-Aaslav. «Loa andmise tingimused ja korra kehtestab kohalik omavalitsus. Kui keegi kahtlustab, et vald ei ole puude raiumisel käitunud õiguspäraselt, siis on maavanemal õigus teostada haldusjärelevalvet maakonna kohalike omavalitsusüksuste haldusaktide õiguspärasuse üle.»

Seega on tema sõnul inimestel, kelle hinnangul on rikutud kohalikku korda, õigus pöörduda järelevalve küsimuses Tartu maavalitsusse, kes annab hinnangu, kas antud aktid ja otsused on õiguspärased.

Et kõnealusel juhul pole puude mahavõtmine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pädevuses oleva teeprojekti osa, siis ei saa me anda ka kommentaari, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda.

Kõnealune paplite mahavõtmine ei puutu ka toetusi jagavasse ja nende kasutamist kontrollivasse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusse, kinnitas selle kommunikatsioonijuht Karina Loi. «Puude mahavõtmiseks tegi Luunja vald teise hanke, see töö ei puuduta seda projekti, milleks EAS vallale toetuse eraldas,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles