Ehitusosakonna tegevus on Tartus luubi all

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Margus Ansu

Rahulolematus ehitusvaldkonna asjaajamise kiiruse ja osakonna juhtimisega on viinud selleni, et linnapea algatas distsiplinaarmenetluse terve osakonna vastu.

Linnapea Urmas Klaasi käskkirja kohaselt on terve arhitektuuri- ja ehitusosakonna vastu distsiplinaarmenetluse algatamise põhjuseks asjaolu, et ehitus- ja kasutuslubade taotluste menetlemisel ei peeta kinni ehitusseadusest tulenevatest tähtaegadest.

Teema pole uus, kuid Klaas ütles, et uue linnapeana soovib ta saada osakonnas toimuvast täit pilti.

Teada mure

«Kui räägime linna arengust, siis arhitektuuri ja ehituse valdkond on linna arengus üks tõsisemaid, võibolla isegi üks kõige tõsisem võimalus linna arengu mõjutamiseks,» ütles Klaas. «Kui projektid istuvad osakonnas kinni, nende menetlemise tähtaegadest ei peeta kinni, kui ehituslubade väljastamised ületavad tähtaegu, siis annab see inimestele, olgu nad eramaja ehitajad või ettevõtjad, selge sõnumi, et nad ei ole Tartus teretulnud. Sellist olukord tuleb Tartu linnas ühemõtteliselt muuta.»

Linnapea möönis, et tõepoolest on probleem aastaid teada, sellest on aastaid räägitud, asja arutatud, kuid kuhugi välja ei ole jõutud. «Võiks öelda, et tükk aega on tegeldud,» märkis Klaas.

«Mina tahan, et kõik seisukohad oleks must valgel välja toodud, probleemid kaardistatud. Probleemide tekkimise põhjused välja toodud ja kirja pandud. Aitab jutust,» lisas ta.

Pole varjatud, et linna poliitiline juhtkond ei ole rahul kõnealuse osakonna juhi Andrus Mäesepa tööga ja on arutatud ka tema ametist lahkumist.

Klaas ei soovinud enne menetluse lõppu kommenteerida, kuidas see mõjutab koostöö jätkumist Mäesepaga. «Selge on, et distsiplinaarjuurdlusest tulenev info saab olla aluseks edasiste sammude astumisel,» sõnas ta.

Tavatu samm

Mäesepp ütles, et menetlustähtaegade venimisel on objektiivseid ja vähemobjektiivseid põhjusi. «See on piisavalt keeruline asi ja nõuab põhjalikku uurimist. Oleme üritanud teha digihüpet. Selle käivitamisel on olnud vastuseisu ja tehnilisi takistusi. Need põhjused proovitakse menetlusega välja selgitada. Oleme proovinud selgitusi anda, aga ju siis sai mingit pidi karikas täis,» rääkis ta.

Mäesepp möönis, et võibolla on menetluse algatamise üks põhjusi soov lõpetada töösuhe temaga.

Tartu linna sisekontrolör Raivo Bachmann ütles, et menetluse algatamine terve osakonna vastu on tavatu, varem Tartus sellist asja tehtud ei ole. Menetlus puudutab aga ka ehitusega seotud üksusi linnamajanduse ning linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonnas.

Bachmanni sõnul saadetakse esimese sammuna küsimustikud asjasse puutuvate osakondade ja teenistuste juhtidele. Neis on näiteks küsimused, kas igapäevatöös on olnud probleeme, kas nende lahendamiseks on tehtud ettepanekuid ja kelle poole on nendega pöördutud.

Distsiplinaarmenetlus lõpptähtajaks on pandud 22. oktoober, kuid Bachmann ütles, et töö võib valmida ka varem, sõltub vastuste laekumise kiirusest ja sellest, kui pikk ajaperiood vaatluse alla võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles