Maalid lauajuppidel valmisid Petserimaal, täpsemalt ObiNizzas

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Jääger harutas pakendist lahti oma maale.
Merle Jääger harutas pakendist lahti oma maale. Foto: Kristjan Teedema

Merle Jääger on näitleja ja lavastaja, kelle loominguline tung avaldub ka muudel kultuurialadel, nagu näiteks sõjakunst, elukunst, laulukunst, luulekunst ja maalikunst.

Alles möödunud aastal ilmus Merca luulekogu «Pühä päiv». Selle andis välja Seto Instituut sarja «Seto kirävara» kolmanda raamatuna. Ent mitte sellest ei tule siin juttu, kuigi Setumaa on tema elus ja tegevuses aukohal.

Emajõelinnas käib praegu teatrifestival Draama. Selle lisaprogrammi on arvatud Merca näitus «Ümbre Mokornulga», mis eile õhtul avati Tartu kultuuriklubis Promenaadiviis. Näituse pealkiri on eesti keelde tõlgitult «Ümber Mokor­nul­ga».

Ümber Mokornulga

Mis on aga Mokornulk? See on üks Petserimaa 12 ajaloolisest piirkonnast, mille keskus on Obinitsa.

Sealsetel teedel ja radadel on Merca tänavu suvel kõndinud ringi kohvriga, milles on maalitarbed ja mille kaant saab kasutada molbertina. «See on vanakooli pappkohver,» ütles ta. «Sellega on mugav ringi käia.»

Värvidele lisaks on kohvris olnud lauajupid ja muu maalimiseks vajalik kraam. Just tarvitatud puidule ongi Merca maalinud oma puistud, puuslid ja inglid.

Puistutel on näha metsa ja võsa, aga ka muud loodust. Setumaiseid ingleid on ta maalinud juba üle kümne aasta. «Enamasti on nad ära ostetud või kingitud,» ütles ta.

Ingleid tavatseb ta maalida vanadele püttide ja tünnide kaanteks kasutatud laudadele. Et ta on kõikidelt tuttavatelt nende vanavara juba ära küsinud, teeb ta viimasel ajal pildi müügil väiksema hinna sellele, kes talle vana pütilaua annab.

Puuslid on niisugused lauajupid, mille puusüüs on Merca märganud olendeid. «Setud tarvitavad ikooni kohta väljendit puusli,» selgitas ta. «Ma ei häbene ka oma ikoone puus­liteks nimetada.»

Merca maalis juba siis, kui ta oli veel Merle. Ta on õppinud Tallinna lastekunstikoolis ja 46. keskkooli kunstiklassis. Maalimise tarvidust on ta tundnud hooti.

Suur osa praegusest näitusest kultuuriklubis Promenaadiviis on olnud näha Obinitsas, kus tegutseb ateljee-galerii Hal’as Kunn (Roheline Konn) ja ka kohvik ObiNizza.

Juba näidatud loomingule on Merca lisanud nüüd uut.

Obinitsas on Merca olnud Hal’ast Kunna pidavatel Kauksi Üllel ja Riitsaare Evaril nii tänavu kui ka mullu abiks. «Olen olnud natuke galerii ori, nagu ma muie suunurgas ütlen,» lisas ta. «Asendan neid teinekord galeriis, teen seal ekskursioone ja müün inimestele asju.»

Merca maalide üks suurem näitus oli kultuuriklubi Promenaadiviis eel-eel-eelkäija Viina­havva seintel, kus oli välja pandud tema ingleidki. Vanemuiseski on tema pilte näha olnud ja paaril-kolmel ühisnäitusel mujalgi.

Aare Puusi portreed

Merca näitus «Ümbre Mo­kornulga» vahetab kohvikklubi Promenaadiviis suure ruumi seintelt välja Aare Puusi portreefotonäituse «Oma näod».

Nende hulgas on ka Merca portree. «Väga tore pilt,» kommenteeris Merca. «Aare Puusi pildid on kõik ilmekad ja vahvad.»

Et aga suurem osa fotosid on veel müümata ja klubi tagaruumides on vaba seinapinda, saab Tartu kultuurikuulsuste portreede väljapanekut nüüdsest osaliselt vaadata suitsutoas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles