Park jääb mänguhuvilistele kitsaks

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Dendropargi taldrikugolfipargi populaarsusest räägib see, et mängijad peavad nii kettalaenutuses kui ka rajale minnes järjekorras seisma.

Tähtvere puhkepargi juhataja Marti Viilu sõnul on rada linlaste hulgas väga populaarne, seda eriti hea ilmaga nädalavahetusel. Üks põhjus on see, et Tartus pole rohkem võimalusi, kus taldrikugolfi mängida: lähim koht asub ligi kolmekümne kilomeetri kaugusel Elva külje all. Kuna rada on populaarne, on laululava infolauas aeg-ajalt kettadefitsiit. «Oleme täiendanud oma varusid aegamööda, aga kettaid lihtsalt ei jagu,» ütles Viilu.

DG Evolution OÜ juht ja Tartu taldrikugolfi harrastajate eestvedaja Harri Reimand kinnitas, et tegu on tõepoolest tartlaste hulgas menuka spordialaga. «Olen kuulnud, et inimesed ootavad kettalaenutuses järjekorras. Niipea, kui üks rühm tuleb, läheb teine kohe rajale,» rääkis ta. Neil, kellel on tõsine huvi taldrikugolfi mängida, soovitab ta soetada oma kettad. Alustuseks piisab tema sõnul kahest: keskmaa- ja lähimaakettast ehk putterist. Selline ost annab mängijale vaba voli tulla rajale siis, kui ta ise tahab ega pea sõltuma kellestki teisest.

Tartusse uus park?

Nii Reimand kui ka Viil kinnitavad, et rajal on palju mängijaid ja huvi on suur. Sellegipoolest tundub, et dendroparki jäävad lähiajal Tartu ainukesed taldrikugolfi rajad.

Tähtveres asuva pargi loomisele aitas kaasa endine abilinnapea Raimond Tamm. Tema sõnul oli esimese pargi loomise üks eesmärke välja selgitada, kui palju on taldrikugolfi mängijaid-huvilisi. Park sai valmis möödunud aasta juuli lõpus ja ametlik võistlus peeti augustis. «Esimesel võistlusel oli ligikaudu 70 harrastajat, edasine igapäevane rajakasutus näitas seda, et pigem oli rahvast korraga nii palju, et isegi ei saanud järjest mängima,» ütles Tamm.

Uue pargi puhul on räägitud mitmesugustest variantidest. Tamm ütles, et Ropka piirkonna on välja pakkunud asjahuvilised, juttu on olnud veel mõnest kohast. «Räägitud on Raadist, seal on kruusapiirkond, ja välja on pakutud näiteks Anne kanali ümbrust, kus inimesed saaksid mänguga esimese kokkupuute,» loetles ta.

Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna sporditeenistuse juht Veljo Lamp ütles, et esialgu ei oska ta öelda, kas Tartu linna aladel on plaanis uus rada luua või mitte. «Järgmise aasta eelarve koostamine on praegu algusjärgus, septembri-oktoobri jooksul selgub, mis sõelale jääb,» ütles ta.

Taldrikugolfi harrastajad esitasid Tartu kaasava eelarve projekti möödunud aastal Ropka puhkealale raja ehitamise idee, kuid plaan ei saanud rahastust.

Harri Reimandi hinnangul ei tekkinud tookord dendropargi rajal üleküllastumist, kuna pool suve oli vihmane. Nii said kõik tahtjad mängida ja neil polnud ka väga kitsas. Ropka puhkepargi ala vaadati üheskoos üle, kuid planeerimiseni ei jõutud. «Sellises ilmastikus kadus otsene hädavajadus ära,» rääkis ta.

Talvel park kinni

Reimand on dendropargi raja meister ja tema hinnangul on raja tegemine loomeprotsess nagu iga teinegi. Ühel juhul tulevad mõtted kiiresti, teisel juhul käid mööda piirkonda ja mõtled pikalt ning isegi siis, kui rada on juba üleval, käid vaagides ringi ja sätid midagi veel ümber. Tartus on Reimand pidanud ümber paigutama paar korvi ja seda seoses teiste spordialadega, mis dendropargis ruumi nõuavad.

Marti Viilu tunnistas, et teiste spordialade harrastamine on taldrikugolfi tõttu pisut häiritud. «Möödunud suvel tegid suusatajad dendropargis imitatsioonitreeninguid, siis tekkis paar ohtlikku olukorda, aga õnneks midagi tõsist ei juhtunud.» Rajal treenides peab olema väga ettevaatlik ning jälgima, kust ja kuhu ketas parasjagu lendab. «Oskajad mehed on ikka kõvasti seda viskamas – see löök võib päris tugev olla,» sõnas Viilu.

Korraliku lumega talvel võtavad Tähtvere puhkepargi töötajad taldrikugolfi rajad maha niipea, kui suusarajad paika saavad. Taldrikugolfi mängijatele jääb aga väike lootusekiir. «Kui tuleb vähese lumega aasta, võtame ainult osa rajast maha, siis saavad inimesed mängida tagumistel korvidel ehk seitsmendast ja edasi,» rääkis Viilu.

Tähtvere puhkepargi juhataja loodab, et ühel päeval on dendropargi ala nende valduses, siis saaksid nad sportimisvõimalusi ise laiendada. «Näiteks saab teha kuni kaheksakilomeetrise suusaringi, ilma et rada korduks.» Ta avaldas lootust, et linnavalitsusega sõlmitakse kokkulepped lähiajal, eks siis ole näha, mis dendropargis toimuma hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles