Kooliminejad on siirad, sõbralikud ja avatud

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keneli on enda sõnul oodanud kooli juba pikemat aega, ta soovib koolitarkusi saada ja leida uusi sõpru.
Keneli on enda sõnul oodanud kooli juba pikemat aega, ta soovib koolitarkusi saada ja leida uusi sõpru. Foto: Margus Ansu

Puhja gümnaasiumi esimese klassi õpetaja Lea Järv usub, et õpilase isikut peab austama ning eelkõige tuleb olla siiras, sest sellest saab alguse kontakti loomine ja omavaheline usaldus.

Lea Järv oma klassi õpilasi veel väga hästi ei tea, sest pole kõikidega kohtunud, kuid aasta alguses tehti nii vanemate kui ka lasteaiaõpetajatega tihedalt koostööd ning korraldati koolitunde, et lapsi kooliteeks ette valmistada.  

«Meie koolis mõeldakse väga palju, kuidas õpilastele õppimist võimalikult atraktiivseks muuta,» räägib Lea Järv. Ta lisab, et Puhja gümnaasium väga palju tunnustab lapsi ja pakub neile võimalusi ka mitmesugustes projektides osalemiseks.

«Oma 1. klassi sain juba õpetajakarjääri alguses 34 aastat tagasi,» sõnab Lea Järv. Tookordsete ja nüüdsete kooliteed alustavate laste sarnasus on ikkagi see, et ollakse avatud, siirad ja sõbralikud. Tänapäeva õpilased on aga julgemad, kindlamad ja vabamad, samuti on erinevad nende väärtused ja arusaamad, mille kujundab perekond, arutleb Lea Järv.

Õpetamise seisukohast on tema sõnul aga praeguse ja varasema ajaga võrreldes ühiskonna ootused õpetajale suuremad ning erinevad valikud ja võimalused tekitavad mõnikord ka arusaamatusi. Samal ajal suureneb pidevalt töömaht.

Oma 34 koolis töötatud aasta jooksul on Lea Järv tõdenud, et kool annab väga palju empaatiavõimet ning teistega arvestamise oskust. Ta usub, et iga päev laste ja noortega kokku puutudes saab hoolimata pikkadest tööaastatest jääda ka ise nooruslikuks, millele aitab kaasa maailma ja ümbritseva mõistmine läbi noorte vaatevinkli.

Lea Järv lausub, et 1. september on talle kui staažikale pedagoogile ikkagi rõõmus, ootusterohke ja ärev ning iga aasta on soov jälle kooli tulla, sest Puhja gümnaasium on väga koostöövalmis ja avatud.

«Meie kooli, õpilaste ja õpetajate lood on kestnud palju põlvkondi erinevate väärtuste, arusaamiste ja tõekspidamistega. Need on lood, mida olijad hoiavad, tulijad täiendavad ja minejad mäletavad,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles