Vene ekstreemsportlased on leidnud tee Rahingele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juuli keskel vuras Rahinge järve äärde Vene numbrimärkidega auto, millest ronisid välja ema, isa ja kaks last. Olümpialinnast Sotšist pärit pere võsukeste jutt oli konkreetne: nägime Kelly Sildaru videot, kus ta teeb siinsamas ekstreempargis suuskadega trikke ja me tahame teha sedasama.

Terve nädala möllas Orlovide pere Rahingel. Nooremad hüppasid trampliinilt ja sõitsid veelauaga kaablipargis. Vanemad eelistasid rohkem jalgrattasõitu, kuid käisid vees nemadki. Siis sõitsid nad minema, kuid möödunud nädala alguses, mil ilm juba üsna sügiseseks muutus, olid nad ühtäkki uuesti platsis.

Suvi läbi ratastel

Teise autoga saabusid ka sõbrad, kelle seas tänavune Venemaa lumelaua meistrivõistluste hõbe Denis Nekrasov ja Sotši olümpiamängudel kaasa löönud Natalia Makagonova.

«Rändame lastega mööda Euroopat ja veedame sportlikult aega,» rääkis perepea Aleksei Orlov. «Kodus olime viimati juunikuus,» muheles mees, kes teenib elatist giidina inimesi mägedesse ja teistesse raskesti ligipääsetavatesse paikadesse viies. Lisaks on tal Sotšis väike filmikompanii.

Kuid miks tuldi Hispaania, Itaalia ja teiste kaugete riikide kaudu uuesti ringiga Tartumaale? Päris sellist parki mujalt Euroopast lihtsalt ei leitud, vastas Orlov. Neid muidugi on aga Rahinge rajakattel libisevad suusad paremini.

Sotsis, kus olümpiamängudeks rajatud pompöössed spordirajatised seisavad suuresti tühjana, pole taolise pargi peale isegi mõeldud. Nii vaatabki Orlov maailmas ringi ja kogub teadmisi, et rajada tulevikus sarnane võimalus ka kodulinna.

Sotši on kahtlemata suurepärane koht elamiseks ja treenimiseks, märkis Orlov. «Soojal ajal saab all-linnas rattaga sõita ja rulluisutada, mägedes aga samal ajal suusatada,» tõi ta näite.

Kuueaastane Matvei Orlov ning kaheksane Ksenia Orlova on juba päris palju tegelenud mäesuusatamisega ning nad mõlemad soovivad saada suusa ekstreemaladel tegijaks. Isa leidis aga, et ei taha suruda lapsi tippsporti ega olümpiamängudele, vaid anda neile lihtsalt rohkem võimalusi, et nad saaksid leida oma tee. Lisaks suusaspordile nad ka rulluisutavad, sõidavad rattaga ning tegelevad teistegi aladega.

Tuntud keskus

Kaheksa aastat tasapisi arenenud Rahinge ekstreempark ei ütle ehk ka veel praegu paljudele tartlastele just palju, kuid kõigile Eesti ja ümberkaudsete riikide ekstreemsportlastele on keskus teada-tuntud koht, kinnitas MTÜ Spordiklubi AK Rahinge juhatuse liige Rinaldo Bachmann. Tutvustavaid telesaateid on näidatud nii Läti kui Leedu televisioonis ning tänagi tulevad külla lõunanaabrite ajakirjanikud, lisas ta.

Pidevalt pargis harjutavaid kohalikke on praegu umbes poolsada, kuid aasta-aastalt saabub üha enam sportlasi treenima ka väljastpoolt Eestit. See pole ka ime, sest lähim taoline keskus asub Rootsis. Alatasa siin treenivate lõunanaabrite kõrval on siin nähtud ekstreemsportlasi kaugemaltki kuni USA ja Uus-Meremaani välja.

«Venemaalt käisid mullu tuntud ekstreemsportlased ning sel aastal on neid juba märksa rohkem,» kirjeldas Bachmann, kuidas informatsioon levib.

Et üha enam sportlasi soovib jääda pikemalt laagrisse, tahabki MTÜ järgmisena arendada majutusvõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles