Tartu kultuurkapital loob Rocki korvpallurite toetuseks sihtkapitali

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki mängijad eilsel treeningul (pildil esiplaanil vasakult Janar Talts, Tanel Sokk ja Marek Doronin).
Rocki mängijad eilsel treeningul (pildil esiplaanil vasakult Janar Talts, Tanel Sokk ja Marek Doronin). Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli akadeemiline spordiklubi loob Tartu kultuurkapitali juurde sihtkapitali, mille eesmärk on toetada TÜ/Rocki ehk linna korvpalli esindusmeeskonna liikmeid.

TÜ akadeemilise spordiklubi korvpallidivisjoni juhi Andres Ottenderi sõnul tähendab sihtkapital kultuurkapitali juurde loodavat allfondi, mis koguks raha eraannetajatelt, nii üksikisikutelt kui firmadelt.

«Oleme suvel seda teemat arutanud nii linna kui kultuurkapitali esindajatega ja nad on võtnud selle ettepaneku positiivselt vastu. Kui riik saavutusspordilt tooli alt ära sikutab, siis kohalik omavalitsus saab sel moel võimaluse toetada linlastele tähtsat spordiala,» selgitas Ottender.

Sihtkapitali esialgse statuudi järgi antakse stipendiumi välja kuni neli korda aastas.

Lisaks mängijatele saaksid stipendiumile kandideerida ka meeskonna juures tegutsev treener, füsiotera­peut, arst ja masseerija.

Raha eratoetajatelt

«See sihtkapital toetaks esindusmeeskonna liikmeid, et nad piltlikult öeldes ei peaks tööl käima, vaid saaksid keskenduda korvpallitreeningutele. Raha peaks fondi jõudma eratoetajatelt ehk neilt, kellele läheb Tartu meeskonna käekäik korda. See raha ei lähe kuhugi suurde potti, kust kunagi ei tea, kuidas seda makstakse,» selgitas Otten­der sihtkapitali toimimise põhimõtet.

Ottenderi sõnul oleks sihtkapitalist suur abi esindusmeeskonna ülalpidamisel. «Meie asi on komplekteerida meeskond ja kui meeskonna liikmed saavad lisaks palgale tasu veel kusagilt mujalt, näiteks stipendiumi, mis võimaldab neil veel paremini keskenduda oma tegevusele, siis see on ju tore,» rääkis Ottender.    

Lisaks annaks sihtkapital võimaluse toetada Rocki korvpallimeeskonda ka kõigil neil, kes ei soovi sõlmida klubiga sponsorilepinguid. «Neil on võimalus kanda raha otse sihtkapitali arvele, kust see makstakse tõepoolest mängijate toetamiseks,» ütles Ottender.

Ottender ei nõustunud väitega, nagu oleks sihtkapitali asutamine vastukäik maksuameti seisukohale, mille järgi teevad profikorvpallurid tööd ning peaksid saama tasu palgana.

«See pole vastusamm, vaid hea alternatiiv maksustatavate tasude maksmisele. Stipendium on maksuvaba ning seega makstakse fondist tasu väiksemate kuludega,» lausus ta.

Kuidas täpselt ja kui suuri stipendiume sihtkapital maksma hakkab, ei osanud Ottender eile veel öelda, kuna summa sõltub paljuski fondi laekuvast rahast.

Üks võimalus on see, et taotleja kirjutab ise oma soovi. Teine variant on see, et konkurss kuulutatakse välja kindla summa saamiseks. Näiteks stipendium viiele korvpallurile, igaüks 10 000 eurot.

Statuuti täpsustatakse

Eile õhtupoolikul kogunes sihtkapitali asutamist arutama Tartu kultuurkapitali nõukogu. Nõukogu esimehe Helmer Jõgi sõnul oli nõukogu liikmete üldine seisukoht toetav.

«Viisime läbi hääletuse ja kõik nõukogu liikmed olid asutamise poolt. Aga me vaatame veel üle statuudi, see oli asutamise tingimus. Kutsume üles inimesi toetama Tartu korvpalli oma annetustega,» ütles Jõgi. «Panime paika ka kaks sihtkapitali nõukogu liiget viiest. Need on Toomas Tein ja Tarmo Kikerpill. Me ei seo seda nõukogu esindusklubiga. Stipendiumi saajad määrab kultuurkapital. Paari päeva jooksul peaks täpsustuma ka statuut.»


--------------------------------------------------------

Rocki koosseis selgub lähipäevil

TÜ/Rocki algava hooaja koosseis peaks selguma lähipäevil ning klubi kinnitusel ei erine see eriti eelmisest hooajast.

TÜ akadeemilise spordiklubi korvpallidivisjoni juhi Andres Ottenderi sõnul pole Rocki koosseis võrreldes kevadega väga palju muutunud. «Meil endal on pilt selge ja võrreldes suve algusega pole see väga palju muutunud. Aga meestega on räägitud siiani vaid suusõnaliselt, sest tasude maksmise suhtes pole endiselt selgust,» lausus ta.

«Mängujuhi kohale peaks tulema juurde Tanel Sokk, aga pikkade osas on asi veel lahtine. Me arvestame ka Janar Taltsiga, aga muidugi tahaks ühte pikka juurde saada. Aga kui raha ei ole, siis ei saa. Selle nimel praegu töö käib, et raha leida,» rääkis Ottender.

Eile osalesid Rocki treeningul seitse meest: Janar Talts, Augustas Peciukevicius, Valmo Kriisa, Saimon Sutt, Kent Kaarel Vene, Marek Doronin ning uue mehena Tanel Sokk.

Täna-homme peaks meeskonnaga liituma ka Eesti rahvuskoondisega Hispaanias turniiril käinud Timo Eichfuss, Tanel Kurbas, Gert Dorbek ja Joosep Toome. Samuti oodatakse meeskonda Kristen Meis­terit, kelle sõjaväeteenistus lõpeb septembri lõpus.

Ottenderi sõnul on Rockil korvi alla igal juhul täiendust vaja, sest kui keegi pikkadest peaks vigastusega kõrvale jääma, läheb raskeks. «Eks erinevaid nimesid on vaadatud, mehi analüüsitud ja agentidega räägitud, aga sel teemal on praegu veel vara midagi kindlat öelda,» sõnas ta.

Tartu Postimehe andmetel on olnud üks kandidaat 206 sentimeetri pikkune ameeriklane Justin Ward, kes mängis eelmisel hooajal Lakelandi meeskonnas. «Kõik sõltub meie rahakotist,» lausus Otten­der. Ta kinnitas, et mängijatega soovitakse lepingud sõlmida sel nädalal. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles