Tartus avati Ida-Euroopa moodsaim füüsikahoone

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maarjamõisa teaduslinnakus avatakse täna Ida-Euroopa kaasaegseim füüsikahoone Physicum. Uues majas asub tipptasemel materjaliuuringute keskus, mis loob kõrgetasemelised võimalused ka nanotehnolooga uuringuteks.

Tartu Ülikooli füüsika instituudi direktori Jaak Kikase sõnul toob umbes 13 000 ruutmeetri suurune uus maja ühise katuse alla siiani erinevates hoonetes tegutsenud õppe- ja teadustöö.

«Selle asjaga on tegelenud viis viimast füüsikainstituudi direktorit ja kuigi ehitamine läks ruttu, siis maja plaanimine on kestnud üle kümne aasta,» sõnas Kikas. «Kui siiani toimus õppetöö peamiselt Tähe tänaval ja teadustöö Riia tänava lõpus, siis nüüd lõpuks saime kokku.»

Füüsikainstituudi uutes ruumides hakkavad tegutsema neli Eesti teaduse tippkeskust ja neliteist füüsikalaborit, mille võimekust täiendab laialdane rahvusvaheline koostöö.

Laboripargi kalleimaks ja uusimaks teadusaparatuuriks on kaks miljonit eurot maksnud läbivalgustav elektronmikroskoop. Samuti on Physicumi uues hoones olemas ka materjali sisestruktuuri uurida võimaldav skaneeriv elektronmikroskoop.

Physicumi katusele tuuakse üle ka Tähe tänava hoone katusel asetsenud meteoväljak, kus jätkatakse meteoroloogiliste vaatlustega, ning Eesti esimese tudengisatelliidi ESTCube-1 juhtimisantennid.

Majas on ka kaks suurt konverentsiruumi, mis mahutavad kokku 300 inimest. Auditooriumid on varustatud kõige moodsamate multimeedialahendustega, mis võimaldavad ristkasutust ehk ühte konverentsi saab paralleelselt pidada ja jälgida mõlemas ruumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles