Nädalalõpp üllatab värske muusikaga

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uus Teater muutub festivaliklubiks ning korraldajad Taavi-Pee­ter Liiv ning Mari-Liis Nummert (pildilt puudub korraldaja Kristjan Kask) näitasid, et klubisse pääseb ka akna kaudu.
Tartu Uus Teater muutub festivaliklubiks ning korraldajad Taavi-Pee­ter Liiv ning Mari-Liis Nummert (pildilt puudub korraldaja Kristjan Kask) näitasid, et klubisse pääseb ka akna kaudu. Foto: Margus Ansu

Tänavu on Tartu muusikanädala sündmused koondatud ühte punkti ning lisaks on antud korraldamine noorte kätte. Eesmärk on aga siiski üks – tutvustada värsket Eesti ja lähiriikide muusikat.

Täna algab Tartu muusikanädal, mis kasvas kaks aastat tagasi välja muusikaüritusest Tallinn Music Week. Baltikumi suurima tubase festivali tiimi soov on alati olnud see, et üritus ei rõõmustaks ainult Tallinna, vaid Tartus tekiks oma korraldusmeeskond.

Kuna meeskond on muutunud, siis on sel aastal ka muusikanädal teistmoodi kui varasemad kaks aastat.

Tartu muusikanädala tänavused korraldajad Taavi-Peeter Liiv ja Mari-Liis Nummert rääkisid, et soovisid teha festivali raames ise ühte klubiüritust ning võtsid ühendust Tallinn Music Weeki ja Tartu muusikanädala peakorraldaja Helen Sildnaga. «Järgmisel päeval helistas Sildna tagasi ja ütles, et usaldab korraldamise meie hooleks,» sõnas Liiv.

«Soovisime natukene katsetada ning seega andsime festivali korraldusliku poole noortele ja toredatele tegijatele,» kinnitas Helen Sildna. Ta lisas, et asjaajamist pole siiski täiesti üle antud, vaid pigem tehakse tartlastega koostööd.

Uus koht

Kui varem on kontserdid ja üritused toimunud väga erinevates paikades, siis sel aastal on koondunud kõik Uue õue ja Tartu Uue Teatri alale.

«Kontseptuaalselt, ma arvan, toimib Tartu-suuruses linnas see paremini, kui üritused on ühes kohas tihedalt koos,» sõnas Liiv. Laupäeval on võimalus olla muusika sees lausa 15-16 tundi, kui näiteks alustada kell kaks päeval Uues õues ja liikuda sealt edasi Tartu Uude Teatrisse, lisas Num­mert.

Nummerti sõnul on artistide valik tehtud põhimõttel, et kuulajale oleks muusika värske. Seega pakuvad muusikanädalal Uues Teatris üles astuvad artistid kõik midagi uut.

Ta lisas, et muusikavaliku spekter on väga lai ning reedel ja laupäeval saab kuulata nii elektroonilist muusikat kui ka house’i, indie’t ja hiphoppi.

Liiv kinnitas, et minifestivali eesmärk on eelkõige tutvustada uuemaid Eesti kooslusi, kuid teisalt kutsuda Tartusse ka lähiriikide huvitavaid muusikuid.

Eraldiseisev sündmus

Tartu muusikanädal on küll varem aastaid olnud iseseisev üritus, kuid on toimunud siiski samal ajal armastusfilmide festivaliga tARTuFF. «Tänavu on juba kolmas aasta ja ma arvangi, et see võib olla muusikanädala iseseisvaks kasvamise protsess,» ütles Mari-Liis Nummert.

Helen Sildna sõnas, et esmane unistus oli teha suur ühendatud festival, mis katab terve Tartu linna tARTuFFi nädalavahetusel.

«Katsetasime ühtpidi ja see aasta katsetame teistpidi ja vaatame, mis järgmine aasta tuleb,» ütles ta.

Helen Sildna lisas, et tuleva aasta kohta pole veel otsustatud, kas jätkata eraldi või teha koostööd mõne teise festivaliga.

Korraldajad soovivad, et üritused oleks avatud kõigile. Nummerti sõnul saab muusikanädalale tulla terve perega: näiteks laupäeva hommikul kell 12 tuua lapsed Uude õue lastehommikule ning samal ajal saab nautida mõnusat Mehhiko toitu ja kuulata head muusikat.

Tartu muusikanädal

• 22.-23. augustil Tartu Uues Teatris ja Uues õues.

• 14 kontserti, DJ-d, bändikoolitus, jalgratta putitamise töötuba, pinksiturniir, muusikaviktoriin, lastehommik.

• Lisateave tartumuusika.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles