Kiire internet muutis maal maastikupilti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Kui liikuda Ülenurmelt Haaslavale ning sealt edasi Võnnu poole, on tee äärest kadunud telefonipostid, vana sideliini asemel on seal nüüd maas maale kiire interneti toov valguskaabel.

Tõrvandist läbi Roiu ja Võnnu Põlvamaale Ahjani maasse saanud valguskaabel ning sealt edasi praegu veel paigaldatav Veriorale kulgev kokku ligi saja kilomeetri pikkune valguskaabel on osa Eesti lairibaarenduse sihtasutuse (ELASA) EstWini põhivõrgust, mis loob maakohtades juurdepääsu kiirele internetiühendusele.

«Meie vallas on kaabel juba maas,» ütles Haaslava vallavanem Priit Lomp. «Esialgu saavad kiire interneti vaid valla asutused, näiteks kool, lasteaed ja raamatukogud, korter- ja muid elumaju sellega ei liideta.»

Ta selgitas, et ELASA ise ei paku internetiteenuseid ega vii kiiret internetti iga majani. «Nende ülesanne on põhivõrk välja ehitada nii, et projekti lõppedes oleksid kõik asulad sellega ühendatud ning enamik maju oleks sellest kuni pooleteise kilomeetri kaugusel,» rääkis vallavanem. «Põhivõrgust edasi loovad juurdepääsuühendusi ehk toovad interneti koju kätte internetiteenuse pakkujad kas õhu või kaabli kaudu.»

Tõrvandi-Roiu-Võnnu-Ahja valguskaabli (koos harudega 52 kilomeetrit) ehk projekti ELA 067 kallal on tööd lõpetatud, Põlvamaalt Ahjalt läbi Mooste Veriorale kulgeva valguskaabli (projekt ELA 068, koos harudega 51 kilomeetrit) juures käib veel ehitus, teatas Eesti lairibaarenduse sihtasutuse juhataja Olav Harjo.

ELA 067 kogumaksumus on 532 458, millest 452 589 eurot ja 30 senti on ettevõtluse arendamise sihtasutuse kaudu tulev Euroopa Liidu regionaalarengu fondi toetus. Ligi 79 870 eurot panustab ELASA.

ELA 068 projekti kogumaksumus on 554 568, millest 471 382 eurot ja 80 senti tuleb Euroopa Liidu regionaalarengu fondist ja ülejäänu ELASA-lt.

«Mõlemad objektid saavad valmis sellel aastal,» ütles Olav Harjo. «Kuid nende objektidega ei lõpe meie arendused Tartumaal. Seal on veel palju kohti, kuhu on vaja kiire internet viia. Kuhu hakatakse kiire interneti põhiühendust rajama järgmisel aastal, selgub sügisel. Praegu teeme selleks ettevalmistustöid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles