Tartus töötab kaks Tbilisi teatrijuhti

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avtandil Varsimašvili lavastab Sadamateatris lüürilist armastuslugu, mis areneb Gruusia mägikülas.
Avtandil Varsimašvili lavastab Sadamateatris lüürilist armastuslugu, mis areneb Gruusia mägikülas. Foto: Kalev Saar

Tartus ei ole varem juhtunud, et korraga teeb proove kahes eri teatris kaks lavastajat Gruusiast. Mõlemad on Tbilisist. Nad said teada alles lennuväljal teineteist kohates, et teevad siin tööd ühel ja samal ajal.

Avtandil Varsimašvili lavastab Vanemuise trupiga Sadamateatris enda lüürilist lugu «Armastan! Armastan! Armastan!». Irakli Gogia toob Tartu üliõpilasteatri ja Tbilisi Akhmeteli-nimelise riikliku teatri koostöös vaatajate ette Mihhail Bulgakovi «Morfiumi».

«Avtandil on mu hea sõber,» ütles Gogia. «Kui ma õppisin viimast aastat Tbilisi teatrikõrgkoolis, oli ta mu pedagoog, ja ma olin tudengina tema assistent. Tartus kohtume peaaegu igal õhtul.»

Armastus on sõjast üle

Vanemuise draamajuhi Tiit Palu kutsel siia lavastama tulnud Avtandil Varsimašvili rääkis 8. augustil proovi vaheajal, et samal päeval kuus aastat tagasi algas tema kodumaal sõda. Sellest võttis osa ka tema poeg. «Ma ei soovi seda mitte kellelegi,» ütles ta.

Lavastuses «Armastan! Armastan! Armastan!» on samuti juttu sõjast. Gruusia mägiküla elab paradiislikku elu: inimesed, loomad ja loodusnähtused elavad harmoonias ja üksteisemõistmises, noormees ja neiu on otsustanud oma saatused ühendada. Noormehel tuleb aga minna lahingusse.

«Põhiteema ei ole siiski sõda, vaid armastus, mis on sõjast ja kõikidest koledustest kõrgem,» ütles Avtandil. «Ainult armastus saab inimese päästa sõja- ja eluõudustest.»

Kunagi ka Gruusia kultuuriministri ametit pidanud Avtandil Varsimašvili on Gribojedovi-nimelise riikliku draamateatri peanäitejuht. Ta on loonud ka isikliku Vaba Teatri.

Lavastus «Armastan! Armastan! Armastan!» on praegugi tema oma teatri mängukavas ning veel mõnes Gruusia teatris, kuid nendes mitte tema lavastatuna.

Varsimašvili käe all on Sadamateatris uusimad vanemuislased, tänavu Tallinnas kõrgema lavakunstikooli lõpetanud Jaanika Arum, Linda Kolde, Kärt Tammjärv, Marian Heinat, Veiko Porkanen, Reimo Sagor ja Markus Dvinjaninov ning kümme aastat Vanemuises töötanud Tanel Jonas.

Noored näitlejad annavad Varsimašvili hinnangul märku sellest, et Eesti teatrikoolitus on väga kõrgel järjel. «Näitlejatel on omandatud hea näitlemistehnika,» ütles ta. «Muidugi on mul erilisi nõudmisi, kuid üldiselt on need noored head näitlejad.»

Kolleeg Tbilisist

Varsimašvili meelest on asjaolu, et samal ajal töötab Tartus tema kolleeg Tbilisist, lihtsalt suurepärane. «Ma ei tea küll, mida see tähendab, aga midagi see kindlasti tähendab,» lisas ta.

Akhmeteli-nimelise teatri kunstiline juht Irakli Gogia lavastab samuti noorte lavajõududega. «Morfiumis» osalevad Viljandi kultuuriakadeemia mullu lõpetanud Katrin Kalma, sama kooli tuleval kevadel lõpetaja Karl Edgar Tammi ning üliõpilasteatri staažikas näitleja Enor Niinemägi.

Gogia tõi Tartusse kolm aastat kestnud tutvus Tartu üliõpilasteatri kunstilise juhi Kalev Kuduga, kes käis tänavu veebruaris Tbilisis lavastamas Pavel Prjaško näidendit «Alukad».

Bulgakovi «Morfiumis» on Gogia sõnul vaatluse all intelligentsi ja revolutsiooni suhted, oluline on samuti armastuse liin, aga ka meelemürkide tarvitamise, depressiooni ja enesetapu teema.

Bulgakov sai Esimese maailmasõja ajal lahingutegevuses vigastada ja hakkas valu leevendamiseks tarvitama morfiumi, mille kütkeist pääses lõplikult alles pärast revolutsiooni aastal 1918. «Praegu on maailmas rohkesti revolutsiooni ja sõda,» lisas Gogia.

Ta on lavastanud sama teose oma kodumaal Poti linna teatris aastal 2007. Tartus valmib «Morfiumist» lavastaja sõnul täiesti teine tükk. «See lähtub näitlejatest ja nende teistsugusest temperamendist,» lisas ta. «Pealegi ei armasta ma kopeerida.»

«Morfium» esietendub 21. augustil Genialistide klubis, «Armastan! Armastan! Armastan!» 25. augustil Sadamateatris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles