Eesti–Vene teadlaste koostöö katkes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi järv.
Peipsi järv. Foto: Margus Ansu / Postimees

Aastaid Peipsi ja Pihkva järvel ning Lämmijärvel ühiselt proove võtnud Eesti ja Vene teadlaste koostöö katkes ootamatult, praegu teevad mõlemad pooled seiret iseseisvalt.

«Venemaa piirivalve ei lubanud seekord meie uurimislaeva Vene poolele,» teatas keskkonnaministeeriumi veeosakonna nõunik Ago Jaani. Põhjenduseks toodi, et Peipsi järve polevat nimetatud Venemaa Föderatsiooni 2012. aasta määruses, kus on välja toodud veekogud, millel on lubatud välismaa laevadel sõita.

Kooskõlastusest keeldumine tuli ootamatult, sest tänavugi on meie teadlased kaks korda Peipsil Venemaa poolel töötanud ning mõni päev enne 30. juulil algama pidanud ühisekspeditsiooni paistis kõik korras olevat.

Eesti-Vene ühisseireid on Peipsil korraldatud 13 aastat ja seni pole juriidilisi ega poliitilisi tõrkeid olnud. Meie teadlastel oleks võimalik töötada Vene akvatooriumil Vene laeval, kuid seni on eestlased eelistanud oma laeva, võttes pardale Vene spetsialistid. «Meie tehniline võimekus on oluliselt parem ja meil on suur selliste tööde korraldamise kogemus,» selgitas Jaani.

Eile ja üleeile olid Eesti spetsialistid koos Pihkva kolleegidega seirel Peipsi akvatooriumi Eesti poolel. Järgmise nädala lõpuks peaksid meie teadlased saama proovid ka Vene seirejaamadest. Augusti lõpus on kavas Narva veehoidlal ühisseire, milleks praegu veel kooskõlastust pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles