Leigo järvest kerkisid kümned leegid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leigo järvelava ümber kerkisid veepinnale müstilisel moel kümned lõkked.
Leigo järvelava ümber kerkisid veepinnale müstilisel moel kümned lõkked. Foto: Merike Lill

Leigo järvemuusika festivali üks magneteid on muusika kõrval romantiline ja võimas tulemäng, mida juhib alati festivali algataja ja järvede rajaja Tõnu Tamm isiklikult. Seekord pakkus ta kümnete ja kümnete tavaliste suurte ja väikeste lõkete kõrval üllatuse.

Eilse kontserdipäeva lõpetas keskööl maailmakuulus soome akordionist Kimmo Pohjonen, kes esimest korda oli Eesti publiku ette toonud enda kõrvale trummide taha tütre Saana Pohjoneni. Nende esinemist kroonisid järvelava taga, kõrval ja ees veepinnast justkui nõiduslikult lahvatanud leegid. Ühtekokku põles järvel enam kui veerandsada ootamatult tekkinud lõket.

Üllatuse tekitamiseks oli Tõnu Tamm paigaldanud järve kaldale gaasiballoonid ja järve vee alla viinud voolikud. Ta aerutas publiku silma all paarkümmend sentimeetrit paksul madratsisuurusel valgel penoplastitükil voolikute otste juurde ja pani nende kohale ujuma süüdatud küünlad. Kui õige hetk käes, avati kaldal gaasikraanid.

Sel kombel müstiliselt mõjuvaid leeke veepinnal on festivali peakorraldaja Tiiu Tamme jutu järgi tema isa juba varem proovinud. Esimest korda tegi ta seda nii suurelt eile öösel.

Põlevat vett ja loomulikult ka tavalisi süüdatuid lõkkeid saab Leigol vaadata ka täna, kui kavas on klassika.

Õhtu avab kell 17 Järvi Trio, milles mängivad tšellist Marius Järvi, pianist Mihkel Järvi ja viiuldaja Miina Järvi. Kell 19 laulab Napoli romansse rahvusooperi Estonia bariton Aare Saal akordionist Tiit Kalluste saatel.

Leigo klassikapäeva tipuks peab Tiiu Tamm Läti rahvusliku sümfooniaorkestri esinemist Anu Tali dirigeerimisel. Ettekandele tuleb suuri avamänge läbi aegade ja Pjotr Tšaikovski 5. sümfoonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles