Kirikupõrandale joonistub muster

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse kirik
Pauluse kirik Foto: Kalev Saar

Plaat plaadi ja kivi kivi haaval on ehitusmehed õigeks loodinud ja paika seadnud suurema osa Pauluse kiriku 900-ruutmeetrisest põrandast. Praegu on taastatavas kirikus kõik küll veel ehitustolmune, aga üldpilti on juba näha: põrandale on monoliitbetoonist plaatidest ja väikestest looduslikest kividest laotud korrapärane ruuduline muster.

Ehitajad alustasid kirikusaali põranda plaatimist juunis, teha on veel vähem kui paarsada ruutmeetrit. «See töö pole sugugi nii lihtne, kui näib,» tõdes Pauluse kiriku taastamist eestvõtva sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja Elo Süld. «Mustriks laotavad looduslikud kivid pole ühte värvi, neid ladudes tuleb mängida ja kombineerida, et saada ühtlane tulemus.»

Järg on kirikus sealmaal, et suured tööd hakkavad lõppema, väiksemaid on ootel aga veel omajagu. «Varsti hakatakse värvima saali seinte alumist osa, see tuleb bordoopunane,» rääkis Elo Süld. Augusti lõpus algab ilusa laudpõrandaga rõdudel pinkide paigaldus. Tuleva kuu lõpus või septembri alguses jõuab kohale Põhja-Saksamaal orelifirmas Paschen-Kiel Oreglbau GmbH ehitatud orel, mis maksab ligi miljon eurot. Aasta lõpus alustavad oreliehitajad Kalevi Mäkinen ja Helmuth Gripentrog selle häälestamist, mis võtab aega oma pool aastat.

Kiriku taastamise viimase järgu ehitustöödeks kulub ligi 5,4 miljonit eurot, millest pea 3,2 miljonit tuleb ettevõtluse erendamise sihtasutuse kaudu Euroopa regionaalarengu fondi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest. Ülejäänud vajaliku raha panustavad riik, Tartu linn ja Pauluse kogudus. Ehitajad lõpetavad kirikus töö tänavu novembriks.

Tuhat kuulajat ja 300 esinejat mahutav Pauluse kirik on kavas avada 2015. aasta septembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles