Liiv tuli linnast, jalad väsind

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaudia Tiitsmaa vaatab Liivi muuseumi rehe all Juhan Liivi ema osas linnast tulnud poja (Aarne Soro) jalgu.
Klaudia Tiitsmaa vaatab Liivi muuseumi rehe all Juhan Liivi ema osas linnast tulnud poja (Aarne Soro) jalgu. Foto: Kalev Saar

Urmas Vadi lavastab Rupsi külas lugu luuletajast, kelle ajasid hulluks ümbritsevad olud. Suvi paistab rehealuse kahest suurest uksest täies ilus sisse. Vasakul voogab viljapõld, paremal kooguga kaevu taga paisuvad lehtede vahel õunad. Nii on praegu, enam-vähem nõnda oli ka Juhan Liivi ajal.

Sellised südasuvised vaated avanevad nende silmale, kes lähevad vaatama Alatskivi vallas Rupsi külas Oja talus asuva Liivi muuseumi rehe alla lavastatud etendust «Kus sa oled, Juhan Liiv?».

Lavastaja Urmas Vadi on näidendi teksti kirjutamiseks läbi töötanud lisaks luuletaja loomingule palju muudki asjakohast materjali ning sealhulgas tema kaasaegsete mälestusi. Seetõttu on ta täiesti kindel, et Liiv on ise tõesti sealsamas rehe all viibinud. «Ta on seal lae peal ka olnud,» lisas Vadi.

Normaalne inimene

Lavastaja on koos näitlejatega – nimiosas Aarne Soro – tahtnud tuua vaatajate ette Juhan Liivi kui täiesti normaalse inimese. Ometi on ta rahva teadvuses hullu luuletaja võrdkuju. Muide, sama muuseumi uusimas väljapanekus on lausa omaette näituseosa «Meelehaigus».

Vadi meelest tegid Liivi, kes tahtis olla vabakutseline kirjanik, selliseks teda ümbritsevad olud, mittemõistmine, vaimu ja kultuuri seis. Kuidas see kõik käis, seda vaataja näebki.

Oma venna talus Rupsil, aga ka mõne teise sugulase juures leidis Juhan Liiv ajutise peidupaiga maailma paine eest.

«Ta kujutas ette, et linnas ajasid teda taga politseinikud ja mingid muud tüübid – tal oli jälitusmaania,» ütles Vadi. «Ta tõmbas kardinad ette, et nad ei vahiks tuppa, aga politseinikud puurisid oherdiga augu lakke ning vaatasid ja kuulasid Liivi läbi lae. See on Liivi enda jutt.»

Näitlejad

Näitlejaid on lavastuses neli: Aarne Soro ja Klaudia Tiitsmaa on Ugala teatrist, lisaks neile mängivad erinevaid rolle vabakutselised Raivo E. Tamm ja Jaan Pehk.

Muusikuna laialt tuntud habemik Pehk laulab ja mängib mitut pilli ka lavastuses «Kus sa oled, Juhan Liiv?». Samas peab ta mitmes osas ja mitmes kostüümis dialooge Liivi osatäitjaga.

Ühes stseenis ilmub ta publiku ja Juhan Liivi ette heledais naisterõivais, sest parajasti olid moes naisluuletajad ning luuletused lilledest, liblikatest ja lindudest.

Linnud kuuluvad ka näitetruppi. Nimelt on pääsukesed rehe katuse alla ehitanud mitu pesa. Neist kostab etenduse ajal kohati vägevat vidistamist. Ja kui publikul veab, võivad oma kaaluka sõna sekka öelda kuskil kauguses sookured.

Ja loomad ka. Üsna ootamatu oli üleeile õhtul näha, kuidas Juhan Liiv ühel hetkel kükitas rehe ukse juures maha, võttis kamalusse konnapoja, kes oli tulnud läbimängust osa saama suure hilinemisega, ning heitis selle õuemuru peale madala kaarega tagasi.

Loodust ja looduse hääli saab jälgida seda enam, et lavastuses «Kus sa oled, Juhan Liiv?» on rohkesti vaikust. See on tavatu. Päris enneolematu on aga lavastuse valgustus, mis jääb siinkohal üllatuse säilitamise pärast kirja panemata.

Kas teate?

Muuseumi rehe all

• Liivi muuseumi rehe all

esietendub 31. juulil kell 20

Urmas Vadi autorilavastus «Kus sa oled, Juhan Liiv?».

• Lavastuse kunstnik on

Liisi Eelmaa ja muusikaline kujundaja Jaan Pehk.

• Mängivad Aarne Soro, Raivo E. Tamm, Klaudia Tiitsmaa ja Jaan Pehk.

• Etendus kestab koos vaheajaga üle kahe tunni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles